Klasszikus

120 éves az Operaház

2004.10.20. 00:00
Ajánlom
120 évvel ezelőtt, 1884. szeptember 27-én, kilenc éven át húzódó építkezés után nyitotta meg kapuit az Operaház. Ismeretes, hogy a nagy várakozástól övezett nyitóünnepség előkészítése nem volt teljesen zökkenőmentes. Az eredeti elképzelés szerint a magyar zene két élő klasszikusának az Operaház megnyitására írt műveit adták volna elő, ám Erkel Ferenc nem készült el új operájával, az István királlyal, Liszt Ferenc Magyar királydala pedig a benne felhangzó Rákóczi-induló idézet miatt nem volt szalonképes.

Végül három operarészlet került színre: a Bánk bán és a Lohengrin első felvonása, valamint a Hunyadi László nyitánya. Mindezen felül maga a nyitóünnepség, amelyet I. Ferenc József is megtisztelt jelenlétével, kis híján botrányba fulladt, amikor a rendőrkordont félresodró, az előcsarnokba beözönlő tömeget az előadás kezdetéig alig-alig sikerült kiszorítani az épületből.

Hogy a kezdeti botladozás után hogyan alakult az Operaház első évada, azt kívánja bemutatni az a kiállítás, amely 2004. október 21-től látható az Operaház Székely Bertalan-termében. Az operaházi Emlékgyűjtemény ritkán látható kincsei: korabeli dokumentumok, fényképek, képzőművészeti alkotások, díszlet-és jelmeztervek idézik fel az első évad eseményeit, a társulat művészeinek, vendégeinek alakját. Az 1884/85-ös szezon különlegessége, hogy szinte hetenként került színre új mű az Operában: a bemutatott 38 opera és 7 balett fennmaradt dokumentumaiból a századvég magyar operajátszásának csaknem teljes repertoárja, színes képi világa megismerhető. Az évad végéig látogatható kiállítást a nézők az előadások előtt és a szünetekben tekinthetik meg az I. emeleten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.