Klasszikus

14 éves zongorista a Virtuózok magyar nyertese

2020.12.18. 22:46
Ajánlom
Rozsonits Ildikót találta a legjobb magyar előadónak a Plácido Domingóval kiegészült zsűri a komolyzenei tehetségkutató december 18-i döntőjében. A fináléra a Maestro mellett zeneszerző fia is ellátogatott.

Hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után december 18-án véget ért a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató hatodik évada. Idén először nemcsak a magyar tehetségeket keresték, hanem a visegrádi négyek többi országából (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) és a vendégként meghívott Szerbiából is várták a résztvevőket.

dontosok-165515.jpg

A Virtuózok hatodik évadának döntősei és a két műsorvezető (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

A hosszú válogató nyomán minden ország négy-négy ifjú zenészt küldött a nemzetközi színpadra, ahol péntek esténként hetvenmillióan láthatták őket a televízióban. Aztán a mezőny tíz versenyzőre fogyatkozott, végül pedig csak öten nyertek: minden nemzet egy zenésze.

A magyarok győztes virtuóza Rozsonits Ildikó, a 14 éves zongorista, a csehek fődíjasa a tangóharmonikán játszó Martin Sulc (18), a lengyelek legjobbja a szintén harmonikás Dawid Siwiecki (13) lett, a szlovákoknál a 13 éves Ajna Marosz győzött, aki furulyával lépett színpadra, míg a szerbek a gitáron játszó, 15 éves Vuk Vukajlovicsot ünnepelhetik.

TeoGertlerkulondijatvehetettatMaestroPlacidoDomingotol-165439.jpg

Teo Gertler különdíjat vehetett át Plácido Domingótól (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

És bár a Szuperdöntő a jövő klasszikus zenei tehetségeiről szólt, a show-t azért nem kis részben Maestro Plácido Domingo vitte,

hiszen a fináléban ő töltötte be a Szuperzsűri szerepét. Még azt is megmutatta, miért tisztelik őt világszerte kiváló karmesterként – és nem mást vezényelt a Budafoki Dohnányi Zenekarnak, mint fia, ifjabb Plácido Domingo szerzeményét: neki köszönhető ugyanis a Virtuózok vadonatúj, fülbemászó főcímdala. Az ifjabb Domingo persze nem most kezdte a zeneszerzést, írt ő már dalt Diana Rossnak, Michael Boltonnak, Sarah Brightmannek. De talán most először élte át, hogy világhírű édesapja milliók szeme láttára vezényli egy szimfonikus zenekarnak a dalt, amit ő írt.

ASzuperdontozsurijeesPellerMariannproducer-165705.jpg

A Szuperdöntő zsűrije és Peller Mariann producer (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

„Tényleg a papád terelt a zene felé? Úgy tudtam, focista akartál lenni!” – faggatta a műsorban a show házigazdája, Thomas Gottschalk a zeneszerzőt. „Talán megzavarhattam apát, előbb orvos akartam lenni, aztán autóversenyző, aztán focista, meg még egy csomó minden” – mosolygott a fiatalabb Domingo. – „De örülök, hogy végül a zene felé terelt engem” – nézett a stúdióban ülő, büszke apjára a zeneszerző.

A Virtuózok adásai a műsor YouTube csatornáján nézhetők vissza.

forrás: Virtuózok

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.