Klasszikus

14 éves zongorista a Virtuózok magyar nyertese

2020.12.18. 22:46
Ajánlom
Rozsonits Ildikót találta a legjobb magyar előadónak a Plácido Domingóval kiegészült zsűri a komolyzenei tehetségkutató december 18-i döntőjében. A fináléra a Maestro mellett zeneszerző fia is ellátogatott.

Hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után december 18-án véget ért a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató hatodik évada. Idén először nemcsak a magyar tehetségeket keresték, hanem a visegrádi négyek többi országából (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) és a vendégként meghívott Szerbiából is várták a résztvevőket.

dontosok-165515.jpg

A Virtuózok hatodik évadának döntősei és a két műsorvezető (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

A hosszú válogató nyomán minden ország négy-négy ifjú zenészt küldött a nemzetközi színpadra, ahol péntek esténként hetvenmillióan láthatták őket a televízióban. Aztán a mezőny tíz versenyzőre fogyatkozott, végül pedig csak öten nyertek: minden nemzet egy zenésze.

A magyarok győztes virtuóza Rozsonits Ildikó, a 14 éves zongorista, a csehek fődíjasa a tangóharmonikán játszó Martin Sulc (18), a lengyelek legjobbja a szintén harmonikás Dawid Siwiecki (13) lett, a szlovákoknál a 13 éves Ajna Marosz győzött, aki furulyával lépett színpadra, míg a szerbek a gitáron játszó, 15 éves Vuk Vukajlovicsot ünnepelhetik.

TeoGertlerkulondijatvehetettatMaestroPlacidoDomingotol-165439.jpg

Teo Gertler különdíjat vehetett át Plácido Domingótól (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

És bár a Szuperdöntő a jövő klasszikus zenei tehetségeiről szólt, a show-t azért nem kis részben Maestro Plácido Domingo vitte,

hiszen a fináléban ő töltötte be a Szuperzsűri szerepét. Még azt is megmutatta, miért tisztelik őt világszerte kiváló karmesterként – és nem mást vezényelt a Budafoki Dohnányi Zenekarnak, mint fia, ifjabb Plácido Domingo szerzeményét: neki köszönhető ugyanis a Virtuózok vadonatúj, fülbemászó főcímdala. Az ifjabb Domingo persze nem most kezdte a zeneszerzést, írt ő már dalt Diana Rossnak, Michael Boltonnak, Sarah Brightmannek. De talán most először élte át, hogy világhírű édesapja milliók szeme láttára vezényli egy szimfonikus zenekarnak a dalt, amit ő írt.

ASzuperdontozsurijeesPellerMariannproducer-165705.jpg

A Szuperdöntő zsűrije és Peller Mariann producer (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

„Tényleg a papád terelt a zene felé? Úgy tudtam, focista akartál lenni!” – faggatta a műsorban a show házigazdája, Thomas Gottschalk a zeneszerzőt. „Talán megzavarhattam apát, előbb orvos akartam lenni, aztán autóversenyző, aztán focista, meg még egy csomó minden” – mosolygott a fiatalabb Domingo. – „De örülök, hogy végül a zene felé terelt engem” – nézett a stúdióban ülő, büszke apjára a zeneszerző.

A Virtuózok adásai a műsor YouTube csatornáján nézhetők vissza.

forrás: Virtuózok

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Klasszikus ajánló

Hátrányos helyzetű fiatalok a Zeneakadémia színpadán

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új kezdeményezése, a Közös Hang projekt, amelynek célja, hogy elősegítse a nehezebb sorsú zenét tanuló gyerekek integrációját.
Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.