Klasszikus

15 éves a Budapest Clarinet Quartet

2010.11.08. 07:48
Ajánlom
A december 4-i jubileumi koncert mellett aznap hangszerkiállítás, mesterkurzus és Bonbon Matiné is várja az ünneplőket a Festetics Palotában.

A Fon-Trade Music és az együttes közös, ingyenes rendezvényein délelőtt 9-től a Buffet-Crampon és a Vandoren cégek termékeit nézhetik meg közelebbről az érdeklődők, majd 9:30-tól Florent Héau tart mesterkurzust. 14:30-tól Megszólal a nád címmel Mikulás Bonbon Matinéra kerül sor a Budapest Clarinet Quartet részvételével, Lukácsházi Győző vezetésével. Az ünnepi koncert 16:30-tól veszi kezdetét a 15 éves együttes új, kortárs hanglemezének élő, vendégművészekkel közös koncertbemutatóján, néhány zenei csemegével fűszerezve.

A Budapest Clarinet Quartet azzal a céllal alakult, hogy a kamarazene e különleges formájával ismertesse meg a közönséget. Alapító tagjai: Szepesi János, Reé György, Mayer László és Pápai Ákos. Az együttes repertoárja a barokktól a 20. századig terjed, az eredeti művek mellett számos átiratot is játszanak. A klarinétok lágy, harmonikus és karakteres hangzását kihasználva egyedülálló hangzásvilág szólal meg koncertjeiken. A 2010-ben megjelent legújabb kortárs hanglemezükön főleg az együttes számára komponált műveket játszanak, melyeket most a közönségnek is szeretnének bemutatni.

Vásáry Tamás így jellemezte a kvartettet: „...a hallgatnivaló jellegzetessége, hogy rendkívül gazdag színekben, egyéni formai és zenei megoldásokban... (...) a fúvós kamarazene legszebb erényeivel ékeskednek, tömör, tiszta hangzásuk, kiváló zenei megoldásaik példaképpen állíthatók a műfaj iránt érdeklődő muzsikusok és zenebarátok figyelmébe..."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.