Klasszikus

15 éves a Nemzetközi Haydn Alapítvány

2008.06.11. 00:00
Ajánlom
Múltról és jövőről egyaránt szó esett az eisenstadti székhelyű Nemzetközi Haydn Magánalapítvány sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a zeneszerző áprilisban, egy berlini aukción megvásárolt levelét is.

Az 1993-ban létrehozott alapítvány célja a Haydn-gyűjtemény kialakítása és folyamatos gyarapítása, illetve a zeneszerző munkásságára vonatkozó kutatások támogatása, s ennek érdekében több tudományos szimpóziumot és szemináriumot rendeztek, továbbá kiadják az Eisenstädter Haydn Berichte című zenetudományi közlönyt is.

Az alapítás óta több mint 45 Haydn-kézirat mellett kétszáz olyan kotta került a birtokukba, amelyek a művek első vagy korai kiadásai. Az értékes dokumentumokból rendezett kiállításokat nem csupán az eisenstadti állandó tárlatra látogatók, hanem a vándorkiállítások révén japán, belga, német és dél-koreai érdeklődők is megtekinthették. A gyűjtemény legújabb darabját , ami egy 1805. november 6-i keltezésű, egy ifjú hölgynek címzett levél, április elején egy berlini árverésen, 18.000 euróért vásárolták.

A 2009-es Haydn-évben az alapítvány A nők és Haydn címmel rendez tudományos szimpóziumot, valamint megjelenik az Eisenstädter Haydn Berichte hetedik száma is. A lapban dr. Josef Pratl négy évig tartó kutatásainak eredményét publikálják: a muzikológus mintegy 14.000 dokumentumot dolgozott fel, amelyek az Esterházy család 1678 és 1878 közötti zenepártolói tevékenységére vonatkoznak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.