Klasszikus

15 éves a Nemzetközi Haydn Alapítvány

2008.06.11. 00:00
Ajánlom
Múltról és jövőről egyaránt szó esett az eisenstadti székhelyű Nemzetközi Haydn Magánalapítvány sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a zeneszerző áprilisban, egy berlini aukción megvásárolt levelét is.

Az 1993-ban létrehozott alapítvány célja a Haydn-gyűjtemény kialakítása és folyamatos gyarapítása, illetve a zeneszerző munkásságára vonatkozó kutatások támogatása, s ennek érdekében több tudományos szimpóziumot és szemináriumot rendeztek, továbbá kiadják az Eisenstädter Haydn Berichte című zenetudományi közlönyt is.

Az alapítás óta több mint 45 Haydn-kézirat mellett kétszáz olyan kotta került a birtokukba, amelyek a művek első vagy korai kiadásai. Az értékes dokumentumokból rendezett kiállításokat nem csupán az eisenstadti állandó tárlatra látogatók, hanem a vándorkiállítások révén japán, belga, német és dél-koreai érdeklődők is megtekinthették. A gyűjtemény legújabb darabját , ami egy 1805. november 6-i keltezésű, egy ifjú hölgynek címzett levél, április elején egy berlini árverésen, 18.000 euróért vásárolták.

A 2009-es Haydn-évben az alapítvány A nők és Haydn címmel rendez tudományos szimpóziumot, valamint megjelenik az Eisenstädter Haydn Berichte hetedik száma is. A lapban dr. Josef Pratl négy évig tartó kutatásainak eredményét publikálják: a muzikológus mintegy 14.000 dokumentumot dolgozott fel, amelyek az Esterházy család 1678 és 1878 közötti zenepártolói tevékenységére vonatkoznak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.