Klasszikus

15 évnyi Danubia

2009.05.11. 00:00
Ajánlom
Nem a fiatalságunk múlt el, a tudásunk lett több! – olvashatjuk az Óbudai Danubia Zenekar megújult honlapján. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekarként létrejött együttes 1993-ban kezdte meg pályafutását, melynek elmúlt 15 évére ünnepi koncerttel emlékeznek június 6-án a Zeneakadémián.

Az Óbudai Danubia Zenekar és Héja Domonkos

A műsor egyetlen biztos pontja Prokofjev V. szimfóniája, az estre ugyanis csupa meglepetés műsorral készülnek a zenekar tagjai. Az alapító-vezető Héja Domonkos vezényelte együttes koncertje minden bizonyára nem fog elmúlni nyomtalanul: legalább olyan emlékezetes lesz, mint az elmúlt 15, ragyogóan sikeres év.

Az 1993-ban Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar néven alapított együttes tagjai közül sokan részt vettek és nyertek díjakat nagy nemzetközi versenyeken is, átlagéletkoruk 24 év. Alapítójuk és zenei vezetőjük Héja Domonkos, aki az MTV Karmesterversenyének megnyerése óta markáns egyénisége a zenei életnek. A zenekar létrehozásának célja a fiatalos temperamentum és a magyas művészi színvonal ötvözése volt: létezésük eddigi 15 éve fényesen igazolta is az eredeti célkitűzést. Legtöbb koncertjüket Héja Domonkos vezényli, de felléptek már Wolfgang Gönnenwein, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Lukács Ervin, Rico Saccani, Jurij Szimonov és Vásáry Tamás pálcája alatt is.

Nemzetközi sikereiket 1997-ben, a Saarlandi Fesztiválon való megjelenésükkel alapozták meg, ezt követte a 11. Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon való részvétel Valenciában. 2000-ben felléptek Zürichben a Tonhallében és St. Gallenben, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol a zenekart 12 ország fiatal muzsikusai és egy 200 fős kórus egészítette ki. Ugyancsak ebben az évben szerepeltek a Berlini Konzerthausban, a Hannoveri Expón, valamint a Vatikánban, II. János Pál pápa előtt, a magyar kormány képviseletében a Szentévhez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében.

2005-ben az együttes nevet változtatott és két éven át Danubia Szimfonikus Zenekar néven muzsikáltak tovább. 2007. óta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az együttes fenntartója, így lett a nevük Óbudai Danubia Zenekar. A Warner Music Hungary gondozásában eddig három lemezük és egy DVD-jük jelent meg, amelyek mindegyike az itthoni és a külföldi kritikusok és a közönség tetszését is elnyerte.

(2009. június 6. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A 15 éves Danubia Zenekar ünnepi koncertje; Prokofjev: V. szimfónia; Zenei meglepetések; km.: Gyöngyösi Ivett (zongora), Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.