Klasszikus

1,5 milliárd a bajba jutott zenekaroknak

2012.02.23. 13:21
Ajánlom
Kormányrendelet értelmében, tartalékpénzekből kap rendkívüli támogatást többek között a BFZ, a Concerto Budapest és a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Az NKA csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján többek között ez a fontos bejelentés is elhangzott, a pontos összegekről később tájékoztatnak. Nem kell várni azonban a számszerű tényekre a 2011-es NKA-pályázatokkal kapcsolatban. Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a tavalyi év miniszteri keretének, azaz az 1 milliárd 750 millió forint felhasználásáról beszámolva elmondta, hogy a 479 támogatott tétel között a rendezvények kapták a legtöbb forrást és előkelő helyen szerepel a könyv- és lapkiadás, valamint a magyar művészek külföldi szerepeltetésének támogatása is. 26 határon túli település nyert a pályázatokon, többek között Edélyben, Szlovákiában és Kárpátalján is.

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke az idei másfél hónap tevékenységéről elmondta, hogy sikerült elindítani a Publishing Hungary programot, mégpedig úgy, hogy három évre garantálni tudják az évi 100 millió forintot a magyar kiadványok külföldi könyvvásárokon való részvételére. „Igen lényeges, hogy a magyar állam logóval, címerrel, látható módon legyen jelen ezeken a rendezvényeken, hiszen a közép-európai országok között ezen a téren nagy verseny zajlik, amelyben nekünk nagy lemaradásunk van." A programot a Balassi Intézet koordinálja a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen. Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet igazgatója hozzátette, hogy „a nemzetközi könyvvásárokon való részvétel a kulturális diplomácia fő eszköze lesz. Idén Magyarország lesz a díszvendége a szentpétervári, a helsinkii, a belgrádi és a szófiai könyvvásárnak is, 2013-ban pedig Peking és Párizs a fő cél". E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Károlyi Dóra hozzátette, hogy a Magyar Könyv Alapítvány megszűnésével és a Magyar Fordítástámogatási Iroda létrejöttével a cél az, hogy a külföldi kiadókkal és fordítókkal szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, valamint az, hogy ne csak szépirodalmi, hanem szakirodalmi kiadványok létrejöttét is segítsék. Első pályázatukat 15 millió forint értékben írják ki tavasszal. L. Simon László reményei szerint a Publishing Hungary programra fordított pénzek 2013-ban az évi 150 millió forintot is elérhetik.

A kulturális adó szintén az elmúlt másfél hónap sikereként könyvelhető el, hiszen február 22-éig 27 millió forint érkezett be, így éves szinten 2-300 millió forinttal kalkulálnak. „Minden olyan, kulturálisnak álcázott tevékenységet szeretnénk bevonni a kulturális adó alá, amelyik valójában nem képvisel szellemi értéket, de az adott terület megadóztatását a társadalom nem ellenzi" - mondta L. Simon László a pornográf tartalmú termékek 25 százalékos befizetési kötelezettségével kapcsolatban.

A 2012. évi, eddigi döntések értelmében a Folyóirat-kiadás Kollégiumához 1 milliárd 29 millió forintnyi támogatásra érkezett igény, kiosztásra 600 millió forint került. A Könyvkiadás Kollégiuma 73 millió forintnyi igényt 72 millió forintnyi támogatással honorált. A tavalyról maradt 37 forintnyi igényből 35 realizálódott, elsősorban építészeti tárgyú könyvek kiadásával. Beszámoltak továbbá arról is, hogy az NKA Igazgatóságának igazgatói pályázatára ketten jelentkeztek és Krucsainé Herter Anikó beadványa mellett döntöttek, így 2012. február 23-tól ő vezeti az NKA Igazgatóságát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.