Klasszikus

150 éve született Hubay Jenő

2008.09.15. 00:00
Ajánlom
2008. szeptember 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont hangversennyel emlékezik meg Hubay Jenő születésének 150. évfordulójáról. A Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében tartott koncertet tárlatvezetés követi.

Az emlékhangverseny első felében a 150 éve, 1858. szeptember 15-én született Hubay Jenő, a Zeneakadémia egykori főigazgatójának kortársai (Vieuxtemps, Goldmark), a tanár- és zenésztárs Popper Dávid és a híres tanítványok, Vecsey Ferenc és Zsolt Nándor művei hangzanak el. Ezt követően felcsendül a világhírű hegedűvirtuóz néhány népszerű zeneműve is. A hangverseny után a Liszt Ferenc Emlékmúzeum "Hubay Jenő és Liszt Zeneakadémiája" című időszakos kiállításán tart tárlatvezetést Gombos László zenetörténész, a kiállítás főrendezője.

(2008. szeptember 15. 16:30 Régi Zeneakadémia (Budapest) - Ünnepi koncert Hubay Jenő születésének 150. évfordulója tiszteletére; km.: Perényi Eszter (hegedű), Gyökér Gabriella, Harsányi Sarolta (zongora), Szabó Alíz, Kruppa Bálint, Molnár Boglárka, Laskay Zsuzsa, Banda Ádám (hegedű), Wagner Adrien (ének); Goldmark Károly: Románc; Henri Vieuxtemps: Rondino; Popper Dávid: Magyar rapszódia; Zsolt Nándor: Valse Caprice; Vecsey Ferenc: Északi éjszaka; Hubay Jenő: Hullámzó Balaton; Fünf Lieder, op. 8; Preghiera; Carmen fantázia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.