Klasszikus

150 éve született Hubay Jenő

2008.09.15. 00:00
Ajánlom
2008. szeptember 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont hangversennyel emlékezik meg Hubay Jenő születésének 150. évfordulójáról. A Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében tartott koncertet tárlatvezetés követi.

Az emlékhangverseny első felében a 150 éve, 1858. szeptember 15-én született Hubay Jenő, a Zeneakadémia egykori főigazgatójának kortársai (Vieuxtemps, Goldmark), a tanár- és zenésztárs Popper Dávid és a híres tanítványok, Vecsey Ferenc és Zsolt Nándor művei hangzanak el. Ezt követően felcsendül a világhírű hegedűvirtuóz néhány népszerű zeneműve is. A hangverseny után a Liszt Ferenc Emlékmúzeum "Hubay Jenő és Liszt Zeneakadémiája" című időszakos kiállításán tart tárlatvezetést Gombos László zenetörténész, a kiállítás főrendezője.

(2008. szeptember 15. 16:30 Régi Zeneakadémia (Budapest) - Ünnepi koncert Hubay Jenő születésének 150. évfordulója tiszteletére; km.: Perényi Eszter (hegedű), Gyökér Gabriella, Harsányi Sarolta (zongora), Szabó Alíz, Kruppa Bálint, Molnár Boglárka, Laskay Zsuzsa, Banda Ádám (hegedű), Wagner Adrien (ének); Goldmark Károly: Románc; Henri Vieuxtemps: Rondino; Popper Dávid: Magyar rapszódia; Zsolt Nándor: Valse Caprice; Vecsey Ferenc: Északi éjszaka; Hubay Jenő: Hullámzó Balaton; Fünf Lieder, op. 8; Preghiera; Carmen fantázia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.