Klasszikus

1509–1809–2009 – Templomi koncertek a Tavaszi Fesztiválon

2009.03.17. 00:00
Ajánlom
500 éve született Kálvin János, 200 éve pedig, Joseph Haydn halálának évében Félix Mendelssohn. Ez a két évszám, s a három kerek évforduló határozza meg a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztivál templomi koncertsorozatát.

A Mátyás-templom

A Dobra János vezette Budapesti Tomkins Énekegyüttes és Teleki Miklós orgonaművész közös koncertje a zenetörténeti múlt iránt elkötelezett Mendelssohnt állítja középpontba, azt a zeneszerzőt, aki Johann Sebastian Bachot felfedezte az utókor számára: műsorukon Mendelsshon és Bach kórusművei és orgonadarabjai szerepelnek.

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar templomi hangversenye Joseph Haydn előtt tiszteleg: Záborszky Kálmán karmester két Haydn-misét tűzött műsorra, az Esterházy hercegnek komponált 1772-es Szent Miklós misét, illetve a két évtizeddel későbbi "háborús időkben" alcímet viselő, úgynevezett Paukenmessét, amely a napóleoni háborúk vészterhes éveiben keletkezett.

Ugyancsak Haydn egyházi művei szerepelnek az ELTE Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának koncertjén, amely a nemrégiben elhunyt legendás karnagy, Baross Gábor emléke előtt is tiszteleg: a Te Deum és a Teréz mise mellett az éteri szépségű G-dúr hegedűverseny lesz hallható a koncerten.

Különös világzenei koncerten idézi meg Kiss Ferenc hegedűművész az ötszáz éve született Kálvin János alakját: a Magyar Kancionálé című produkció a magyar népzene, a históriás ének és a régizene közötti szerteágazó viszonyrendszerre mutat rá, ugyanakkor a zenei múlt és a 21. század között közvetlen kapcsolat létesül a koncerten, amelyen a Kálvin által összeállított Genfi Zsoltárok neves művészek előadásban mai hangszerelésben kelnek életre.

(2009. március 25. 20:00 Mátyás-templom (Budapest) - Budapesti Tomkins Énekegyüttes; km.: Déri György (gordonka), Lukácsházi István (nagybőgő), Teleki Miklós (orgona); műv. vez.: Dobra János; Mendelssohn: Erhaben, o Herr, über alles Lob; Heilig; Aus tiefer Noth schrei' ich zu dir; Te Deum; B-dúr szonáta; Richte mich, Gott; Lass', o Herr, mich Hülfe finden; Drei Motetten; Bach: Lobet den Herrn; Vivaldi-Bach: a-moll concerto; Bach: Choralgesänge

2009. március 27. 20:00 Szilágyi Dezső téri református templom (Budapest) - Világzenei koncert Kálvin János emlékére; km.: Bognár Szilvia (ének), Babos Károly (ütőhangszerek), Csörsz Rumen István (történeti hangszerek, ének), Huszár Mihály (nagybőgő, ének), Kiss Ferenc (brácsa, koboz, ének), Lázár Zsigmond (orgona, harmónium, hegedű), Szabó Zoltán (fúvós hangszerek); Kiss Ferenc: Magyar Kancionálé – Genfi zsoltárok

2009. március 28. 20:00 Mátyás-templom (Budapest) - Napoleon ante portas!; km.: Geszthy Veronika, Halmai Katalin, Szappanos Tibor, Cser Péter (ének), Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus; vez.: Záborszky Kálmán; Haydn: Szent Miklós-mise, Hob. XXII:6; Paukenmesse (Mise háborús időkben), Hob. XXII:9

2009. április 4. 20:00 Mátyás-templom (Budapest) - Virágvasárnap előtt; km.: Skoff Zsuzsanna, Meláth Andrea, Szerekován János, Haja Zsolt (ének), Dúlfalvy Éva (hegedű), ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara; Haydn: Te Deum, Hob. XXIIIc:2; G-dúr hegedűverseny, Hob. VIIa:4; B-dúr mise (Theresienmesse), Hob. XXII:12)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.