Klasszikus

170 éves a Nemzeti Conservatorium

2010.10.28. 17:21
Ajánlom
A Zeneakadémia gyakorlóiskolája, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fennállásának 170. évfordulóját ünnepli október 29-én.

A magyar zenei identitás megerősödésében, illetve az alsó- és középfokú zenei oktatás fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszó Nemzeti Zenede jogutódja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium idén ünnepli alapításának 170. évfordulóját. A jeles ünnep alkalmából október 29-én nagyszabású hangversenyt ad az intézmény énekkara, zenekara, jazz tanszaka, illetve fúvós zenekara mai és az egykori növendékek közreműködésével. 

A gálakoncerten többek között Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Malcolm Arnold dallamai is felcsendülnek. Az ünnep záróakkordját, a 20 magyar népdalt Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényli, aki a „Nemzeti Conservatoriumban" végezte tanulmányait. Az est háziasszonya Hűvösvölgyi Ildikó színművész, a Konzervatórium ének tanszakának egykori növendéke lesz. 

A Zenede 1840-ben nyitotta meg kapuit Liszt Ferenc segítségével, aki jótékonysági koncertjeinek bevételéből támogatta az iskola megszületését. Az előkészületi munkálatokban nagy szerepet játszott a Zenede első igazgatója, Mátray Gábor zenetudós és az a Bartay András, aki néhány évvel később az akkor új Nemzeti Színház első igazgatója lett - ő írta ki a Himnuszra és a Szózatra a pályázatot. Tanárai között találjuk többek között Erkel Ferencet és Huber Károlyt, Hubay Jenő édesapját. A Zenede 1867-ben vette fel a „Nemzeti" nevet. Fontos intézmény volt Pest-Buda polgárosodásának folyamatában, a magyar zenei identitás megerősödésében, az alsó és középfokú zenei oktatás fejlődésében. Az 1875-ben alapított Zeneakadémia előfutárának tekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.