Klasszikus

170 éves a Nemzeti Conservatorium

2010.10.28. 17:21
Ajánlom
A Zeneakadémia gyakorlóiskolája, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fennállásának 170. évfordulóját ünnepli október 29-én.

A magyar zenei identitás megerősödésében, illetve az alsó- és középfokú zenei oktatás fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszó Nemzeti Zenede jogutódja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium idén ünnepli alapításának 170. évfordulóját. A jeles ünnep alkalmából október 29-én nagyszabású hangversenyt ad az intézmény énekkara, zenekara, jazz tanszaka, illetve fúvós zenekara mai és az egykori növendékek közreműködésével. 

A gálakoncerten többek között Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Malcolm Arnold dallamai is felcsendülnek. Az ünnep záróakkordját, a 20 magyar népdalt Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényli, aki a „Nemzeti Conservatoriumban" végezte tanulmányait. Az est háziasszonya Hűvösvölgyi Ildikó színművész, a Konzervatórium ének tanszakának egykori növendéke lesz. 

A Zenede 1840-ben nyitotta meg kapuit Liszt Ferenc segítségével, aki jótékonysági koncertjeinek bevételéből támogatta az iskola megszületését. Az előkészületi munkálatokban nagy szerepet játszott a Zenede első igazgatója, Mátray Gábor zenetudós és az a Bartay András, aki néhány évvel később az akkor új Nemzeti Színház első igazgatója lett - ő írta ki a Himnuszra és a Szózatra a pályázatot. Tanárai között találjuk többek között Erkel Ferencet és Huber Károlyt, Hubay Jenő édesapját. A Zenede 1867-ben vette fel a „Nemzeti" nevet. Fontos intézmény volt Pest-Buda polgárosodásának folyamatában, a magyar zenei identitás megerősödésében, az alsó és középfokú zenei oktatás fejlődésében. Az 1875-ben alapított Zeneakadémia előfutárának tekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.