Klasszikus

À la recherche du groove perdu

2004.11.10. 00:00
Ajánlom
Marc Moulin a gondolkodó jazz-zenészek közé tartozik. Legalábbis meg tudja mondani, hogy mit miért csinál. Legújabb lemezével például szórakoztatni akar. S mivel nem sumákolós fajta, lemezének az Entertainment címet adta. Mindezt ráadásul történetileg is meg tudja indokolni: ő nem muzeológus, akinek célja a jazz hőskorának korhű reprodukálása, hanem minden szempontból élő zenész, aki a ’20-as, ’30-as évek szellemét kívánja feltámasztani. Amikor a jazz még testközelben volt a hallgatókhoz. Vagyis megmozgatta a testüket.

A végzettségére nézve politológus Moulin kezdetben mezei jazz-zongoristaként működött, majd az elektronikus jazz felé fordult, főként Miles Daviest követve. 1979-től néhány év erejéig a populárisabb electropop műfajával lépett félre meglehetősen népszerű, Telex névre hallgató zenekarával, majd csend. A ’90-es évek végén aztán szerződést kötött a legendás Blue Note-tal, és megírta élete legsikeresebb albumát (Top Secret, 2001), mellyel majd’ negyven ország több mint százezer jazz-rajongójának szívébe lopta be magát.

Új lemeze az igényesen meghangszerelt, elektronikus alapokra épülő, felhasználóbarát, táncképes jazz rögös útját járja, vagyis azt a vonalat folytatja, melyet előző lemeze megkezdett. Mielőtt az ortodox jazz-rajongók felsóhajtanának, hogy már megint egy tehetséges zenész hatálytalanította a zenei farkastörvényeket a piaciak miatt, talán nem árt felhívni a figyelmet, hogy a lemez sokkal több annál, mint aminek elsőre hallatszik. Tele van utalással, finom iróniával, nagy mesterek előtt futott tiszteletkörökkel. Rögtön az első szám Horace Silvert idézi meg, s az ő hangjával határozza meg a lemez célját: „We'd like to have you all join in with us on this one and help us find the groove.”

És ott vannak Moulin nagyszerű zenészei: érzékeny trombita-szólók (Bert Joris), érzéki énekhang (Christa Jérôme), visszafogott ütőhangszeres játék (Peter Schneider). Meg persze maga Moulin, akinek ismét sikerült egy megbízható, élvezhető, színvonalas lemezt összehoznia. Nem fog beleremegni a jazztörténet, de az is több a semminél, ha néhány újabb hívet szerez a jazznek, vagy egyszerűen csak kellemes perceket szerez a hallgatójának. Ez utóbbira pedig igen nagy az esély.

(Marc Moulin: Entertainment; 2004 EMI-Blue Note; 866472 2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.