Klasszikus

À la recherche du groove perdu

2004.11.10. 00:00
Ajánlom
Marc Moulin a gondolkodó jazz-zenészek közé tartozik. Legalábbis meg tudja mondani, hogy mit miért csinál. Legújabb lemezével például szórakoztatni akar. S mivel nem sumákolós fajta, lemezének az Entertainment címet adta. Mindezt ráadásul történetileg is meg tudja indokolni: ő nem muzeológus, akinek célja a jazz hőskorának korhű reprodukálása, hanem minden szempontból élő zenész, aki a ’20-as, ’30-as évek szellemét kívánja feltámasztani. Amikor a jazz még testközelben volt a hallgatókhoz. Vagyis megmozgatta a testüket.

A végzettségére nézve politológus Moulin kezdetben mezei jazz-zongoristaként működött, majd az elektronikus jazz felé fordult, főként Miles Daviest követve. 1979-től néhány év erejéig a populárisabb electropop műfajával lépett félre meglehetősen népszerű, Telex névre hallgató zenekarával, majd csend. A ’90-es évek végén aztán szerződést kötött a legendás Blue Note-tal, és megírta élete legsikeresebb albumát (Top Secret, 2001), mellyel majd’ negyven ország több mint százezer jazz-rajongójának szívébe lopta be magát.

Új lemeze az igényesen meghangszerelt, elektronikus alapokra épülő, felhasználóbarát, táncképes jazz rögös útját járja, vagyis azt a vonalat folytatja, melyet előző lemeze megkezdett. Mielőtt az ortodox jazz-rajongók felsóhajtanának, hogy már megint egy tehetséges zenész hatálytalanította a zenei farkastörvényeket a piaciak miatt, talán nem árt felhívni a figyelmet, hogy a lemez sokkal több annál, mint aminek elsőre hallatszik. Tele van utalással, finom iróniával, nagy mesterek előtt futott tiszteletkörökkel. Rögtön az első szám Horace Silvert idézi meg, s az ő hangjával határozza meg a lemez célját: „We'd like to have you all join in with us on this one and help us find the groove.”

És ott vannak Moulin nagyszerű zenészei: érzékeny trombita-szólók (Bert Joris), érzéki énekhang (Christa Jérôme), visszafogott ütőhangszeres játék (Peter Schneider). Meg persze maga Moulin, akinek ismét sikerült egy megbízható, élvezhető, színvonalas lemezt összehoznia. Nem fog beleremegni a jazztörténet, de az is több a semminél, ha néhány újabb hívet szerez a jazznek, vagy egyszerűen csak kellemes perceket szerez a hallgatójának. Ez utóbbira pedig igen nagy az esély.

(Marc Moulin: Entertainment; 2004 EMI-Blue Note; 866472 2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.