Klasszikus

À la recherche du groove perdu

2004.11.10. 00:00
Ajánlom
Marc Moulin a gondolkodó jazz-zenészek közé tartozik. Legalábbis meg tudja mondani, hogy mit miért csinál. Legújabb lemezével például szórakoztatni akar. S mivel nem sumákolós fajta, lemezének az Entertainment címet adta. Mindezt ráadásul történetileg is meg tudja indokolni: ő nem muzeológus, akinek célja a jazz hőskorának korhű reprodukálása, hanem minden szempontból élő zenész, aki a ’20-as, ’30-as évek szellemét kívánja feltámasztani. Amikor a jazz még testközelben volt a hallgatókhoz. Vagyis megmozgatta a testüket.

A végzettségére nézve politológus Moulin kezdetben mezei jazz-zongoristaként működött, majd az elektronikus jazz felé fordult, főként Miles Daviest követve. 1979-től néhány év erejéig a populárisabb electropop műfajával lépett félre meglehetősen népszerű, Telex névre hallgató zenekarával, majd csend. A ’90-es évek végén aztán szerződést kötött a legendás Blue Note-tal, és megírta élete legsikeresebb albumát (Top Secret, 2001), mellyel majd’ negyven ország több mint százezer jazz-rajongójának szívébe lopta be magát.

Új lemeze az igényesen meghangszerelt, elektronikus alapokra épülő, felhasználóbarát, táncképes jazz rögös útját járja, vagyis azt a vonalat folytatja, melyet előző lemeze megkezdett. Mielőtt az ortodox jazz-rajongók felsóhajtanának, hogy már megint egy tehetséges zenész hatálytalanította a zenei farkastörvényeket a piaciak miatt, talán nem árt felhívni a figyelmet, hogy a lemez sokkal több annál, mint aminek elsőre hallatszik. Tele van utalással, finom iróniával, nagy mesterek előtt futott tiszteletkörökkel. Rögtön az első szám Horace Silvert idézi meg, s az ő hangjával határozza meg a lemez célját: „We'd like to have you all join in with us on this one and help us find the groove.”

És ott vannak Moulin nagyszerű zenészei: érzékeny trombita-szólók (Bert Joris), érzéki énekhang (Christa Jérôme), visszafogott ütőhangszeres játék (Peter Schneider). Meg persze maga Moulin, akinek ismét sikerült egy megbízható, élvezhető, színvonalas lemezt összehoznia. Nem fog beleremegni a jazztörténet, de az is több a semminél, ha néhány újabb hívet szerez a jazznek, vagy egyszerűen csak kellemes perceket szerez a hallgatójának. Ez utóbbira pedig igen nagy az esély.

(Marc Moulin: Entertainment; 2004 EMI-Blue Note; 866472 2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.