Klasszikus

2. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére

2007.06.17. 00:00
Ajánlom
2007. június 17-30-ig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara másodízben rendez nemzetközi zongoraversenyt Liszt Ferenc emlékére. A verseny célja a tehetséges, még zongorázni tanuló főiskolások, egyetemisták, avagy már végzett, 35 év alatti fiatal muzsikusok felfedezése, karrierjük elindítása.

A verseny három szóló- és egy zenekari fordulóból áll. A döntőben a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekara működik közre, Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A verseny idejére a bécsi Bösendorfer zongoragyár három hangversenyzongorát biztosít. A verseny valamennyi fordulója nyilvános és ingyenes. A versenyre 1972. június 17-e után született diákok, tanárok, művészek jelentkezhettek. A beküldött dokumentumok alapján harminc versenyző jelentkezését fogadták el a szervezők, ebből heten visszaléptek, így a közel kéthetes eseménysorozaton 15 külföldi (dél-koreai, kínai, japán, orosz, olasz, portugál és lengyel) és 8 magyar zongorista méri össze tudását. Ma este hat órakor sorsolják ki a szereplés sorrendjét, mely a verseny végéig érvényben marad. A sorsolás után Balázs János, a tavalyi verseny győztese ad koncertet.

A verseny első, második, harmadik és negyedik helyezettje 10.000, 7.000, 5.000 illetve 3000 eurós díjazásban részesül. A verseny 1. díját a Budapest Zongoraszalon, a Bösendorfer zongoragyár kizárólagos magyarországi képviselete ajánlotta fel. A 2. díjat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a 3. díjat Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a 4. díjat a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara biztosítja. A középdöntőben, illetve a döntőben legjobban szereplő versenyzők a versenydíjakon kívül különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak.

A zsűri tagjai:
Ács József zongora- és orgonaművész, az Eschweileri Liszt Társaság zenei vezetője, a zsűri elnöke
Bánky József zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének zongoratanára
Gombos László zenetörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa (Douglas Ashley amerikai zongoraművész váratlan megbetegedése miatt a zsűrizést Gombos László vállalta el)
Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója, a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára
Körmendi Klára Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

A verseny fővédnöke Tasnádi Ferenc, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. A verseny védnökei: Dr. Colin Foster szobrászművész, a PTE Művészeti Kar dékánja; Dr. Lénárd László akadémikus, egyetemi tanár, a PTE rektora; Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok-Pécs vezető karmestere, zeneigazgatója.

A verseny részletes programja és a kötelezően választható művek listája itt olvasható. A Fidelio minden nap beszámol a verseny aznapi eredményeiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.