Klasszikus

2. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére

2007.06.17. 00:00
Ajánlom
2007. június 17-30-ig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara másodízben rendez nemzetközi zongoraversenyt Liszt Ferenc emlékére. A verseny célja a tehetséges, még zongorázni tanuló főiskolások, egyetemisták, avagy már végzett, 35 év alatti fiatal muzsikusok felfedezése, karrierjük elindítása.

A verseny három szóló- és egy zenekari fordulóból áll. A döntőben a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekara működik közre, Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A verseny idejére a bécsi Bösendorfer zongoragyár három hangversenyzongorát biztosít. A verseny valamennyi fordulója nyilvános és ingyenes. A versenyre 1972. június 17-e után született diákok, tanárok, művészek jelentkezhettek. A beküldött dokumentumok alapján harminc versenyző jelentkezését fogadták el a szervezők, ebből heten visszaléptek, így a közel kéthetes eseménysorozaton 15 külföldi (dél-koreai, kínai, japán, orosz, olasz, portugál és lengyel) és 8 magyar zongorista méri össze tudását. Ma este hat órakor sorsolják ki a szereplés sorrendjét, mely a verseny végéig érvényben marad. A sorsolás után Balázs János, a tavalyi verseny győztese ad koncertet.

A verseny első, második, harmadik és negyedik helyezettje 10.000, 7.000, 5.000 illetve 3000 eurós díjazásban részesül. A verseny 1. díját a Budapest Zongoraszalon, a Bösendorfer zongoragyár kizárólagos magyarországi képviselete ajánlotta fel. A 2. díjat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a 3. díjat Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a 4. díjat a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara biztosítja. A középdöntőben, illetve a döntőben legjobban szereplő versenyzők a versenydíjakon kívül különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak.

A zsűri tagjai:
Ács József zongora- és orgonaművész, az Eschweileri Liszt Társaság zenei vezetője, a zsűri elnöke
Bánky József zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének zongoratanára
Gombos László zenetörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa (Douglas Ashley amerikai zongoraművész váratlan megbetegedése miatt a zsűrizést Gombos László vállalta el)
Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója, a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára
Körmendi Klára Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

A verseny fővédnöke Tasnádi Ferenc, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. A verseny védnökei: Dr. Colin Foster szobrászművész, a PTE Művészeti Kar dékánja; Dr. Lénárd László akadémikus, egyetemi tanár, a PTE rektora; Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok-Pécs vezető karmestere, zeneigazgatója.

A verseny részletes programja és a kötelezően választható művek listája itt olvasható. A Fidelio minden nap beszámol a verseny aznapi eredményeiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.