Emma

Forró előadások - hűtött nézőtér

2002.08.02. 00:00

Programkereső

Budapesti Nyári opera- és balettfesztivál Verdi, Puccini dallamaival, Mozart remekműveivel, olasz és japán sztárvendégek szereplésével izgalmas nyári programsorozatot kínál augusztus 4. és 19. között a Budafest. A hagyománnyá vált rangos opera- és balettgálák szervezőjét és ötletgazdáját, Bán Teodórát az idei újdonságokról kérdeztük.

 

 

 

- Nyári opera- és balettfesztivált 1991-ben rendeztünk először. Az eltelt évek alatt európai hírnevet szerzett fesztivál rangját külföldi együttesek is emelik - mondja Bán Teodóra balettművész, a fesztivált szervező V. I P. Arts Management Kft. igazgatója. - A chilei Di Santiago, a bécsi Staatsoper balett-társulata és a Kijevi Operaház művészgárdája több alkalommal szerepelt a Budafesten. Idén is több világhírű énekest és karmestert köszönthetünk, köztük japán művészeket, valamint az orosz balett csillagait.

Bán Teodóra kiemelte, hogy nem maradhat el egyetlen fesztivál sem bemutató előadás nélkül. Hagyományaihoz híven tehát premierrel, Mozart Szöktetés a szerájból című operájával veszi kezdetét az eseménysorozat augusztus 4-én. Az operát a Budafesten német nyelven, kettős szereposztásban játsszák. Miklósa Erikát, Kertesi Ingridet, Kovácsházi Istvánt, Kiss Pétert, Szüle Tamást láthatja-hallhatja a közönség a főbb szerepekben, Szelim basát Mécs Károly alakítja. A Magyar Állami Operaház színpadára Csikós Attila részleteiben is jól kidolgozott, az arab világot idéző díszletet álmodott. Vashegyi György vezényletével a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Operaház kórusa és balett-táncosai lesznek a színpompás előadás közreműködői. A darab színpadra álmodója Káel Csaba, akinek a rendezése Mozart művének kedvességét és báját hangsúlyozza.

- Mozart vígoperája eddig hiányzott az Operaház repertoárjából, ezért döntött úgy a dalszínház vezetése, hogy az ősszel kezdődő évadban műsoron maradhat a Szöktetés - magyarázza a fesztiváligazgató. - Ars poeticánkhoz híven a pályakezdő művészeknek is szeretnénk lehetőséget adni, hogy tehetségüket a nagyközönség is megismerje. Az olasz operagálán Anatolij Fokanov mellett így fellép két fiatal tehetség: Keszei Borbála és Fekete Attila. Az olasz gála művészvendégei között a magyar közönség által is jól ismert híres olasz karmester, Giuseppe Patane leánya, Francesca Patane először lesz Magyarország vendége. Antonello Palombi tenoristát is üdvözöljük a sztárvendégek sorában, csakúgy, mint Pier Giorgio Morandit, aki évek óta a fesztivál egyik karmestere, és így kulcsszerepet tölt be a játékok életében, ami állandóságot is jelent. Személye garantálja az általa dirigált előadások sikerét. A balettgála keretében a moszkvai Bolsoj művészeinek fellépése igazi csemege lesz - folytatja Bán Teodóra. - Augusztus 8-án és 9-én Az orosz balett csillagai címmel meghirdetett gálán többek között Csajkovszkij-Petipa Csipkerózsika, Schubert-Schilling Esti táncok és Minkusz-Gorszkij Don Quijote című táncdarabjaival lépnek a közönség elé. Augusztus 12-én rendezik meg a japán gálaestet, melyet a Japán Kultúrcentrummal együtt hoztak létre. Az est bevételét a fogyatékos gyerekek megsegítésére ajánlják fel. A kultúrcentrum évek óta jó kapcsolatot ápol a Kézenfogva Alapítvánnyal. Idén a Budafest is csatlakozott a jótékonysági kezdeményezéshez. A gálán Akira Jingu dirigálásában, japán és magyar szólisták szereplésével Mozart kedvelt operáiból a Figaro házasságának nyitánya, Figaro, Tamino és az Éj királynőjének áriája hangzik el az est első felében. A második részben a Requiem szólal meg a Failoni zenekar, valamint japán muzsikusok és kórus közreműködésével. A másik gálaesten, augusztus 13-án Verdi-, Mascagni-, Giordano- és Ponchielli-művekből hangzanak el duettek és áriák Pier Giorgio Morandi vezényletével. A fesztivál két kiemelkedő produkciója Puccini Toscája és Verdi Aidája lesz. A Tosca olasz nyelvű előadását augusztus 11-én és 14-én rendezik. A főszerepeket Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla és Anatolij Fokanov énekli.

- Lukács Gyöngyi nemrég tért vissza amerikai vendégszerepléséről, ahol a New York-i Metropolitanben nagy sikerrel énekelte Toscát - mondja Bán Teodóra. - Medveczky Ádám vezényletével telt házas előadásra számíthatunk, hiszen mind a külföldi, mind a magyar közönség nagyon kedveli Puccini művét, akárcsak Verdi örökzöldjét, az Aidát. Augusztus 16-án és a fesztivál zárónapján, 19-én Verdi operáját szintén Pier Giorgio Morandi dirigálja, és Antonello Palombi alakítja Radamest. A címszerep Sümegi Eszteré.

Fontos szempont a fesztivál szervezésekor az is, véli az igazgató, hogy a nagyszámú külföldi vendég ízlését is figyelembe vegyék, hiszen az augusztus a főváros turisztikai főszezonja. Így olyan művészi produkciókkal várják a látogatókat, amelyek lehetőség szerint versenyképesek a veronai vagy a salzburgi ünnepi játékokkal. Bár ezek az európai hírű fesztiválok nagyszerű hagyományokkal rendelkeznek, a Budafest a kőszínház adottságait kihasználva légkondicionált, kényelmes kikapcsolódásra ad módot. Az évenként visszatérő vendégek érdeklődése is ezt bizonyítja. Sok jegyet már elővételben értékesítenek.

Jövőre a V. I. P. Arts Management. Richard Wagner születésének 190., halálának 120. évfordulója alkalmából a teljes Niebelung gyűrűjét műsorra tűzi 2003 augusztusában, a fesztiváltól megszokott igényességgel, az Operaház művészeivel, zenekarával, kórusával és vendégművészekkel, Csikós Attila díszleteivel, Nagy Viktor rendezésében.