Ervin

Koncert a terrortámadás évfordulóján

2002.09.10. 00:00

Programkereső

Szerdán este, a Pesti Vigadóban koncerttel emlékeznek meg a New York-i terrortámadás első évfordulójáról. Az amerikai nagykövetség által szervezett esten Samuel Barber Adagióját és Bartók Béla Concertóját a Matáv Szimfonikus Zenekar játssza Ligeti András zeneigazgató vezényletével. Ligeti Andrást a Matáv Szimfonikusok induló évadáról, terveiről is kérdeztük.

"A terrortámadás évfordulójáról megemlékező jótékonysági koncert ötletét mi vetettük fel, s kezdeményezésünket támogatta a budapesti amerikai nagykövetség, illetve az Amerikai Kereskedelmi Kamara” – mondja Ligeti András, az est karmestere. A műsoron a XX. század amerikai és magyar zenéjének egy-egy meghatározó remekműve, Barber Adagiója, illetve Bartók Concertója szerepel. A koncert előtt beszédet mond Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet, majd a Matáv Szimfonikusok játéka közben a tavaly szeptember 11-én, New Yorkban készült, megrázó képeket vetítik.

Az emlékkoncert után néhány nappal a Matáv Szimfonikus Zenekar közreműködik a Szigeti József nemzetközi hegedűverseny döntőjén – már-már hagyomány, hogy a budapesti zenei versenyek döntőjére és gálakoncertjére őket kérik fel. Az "igazi” évadot szeptember 26-án, szláv esttel indítják a Zeneakadémián: ezen a koncerten Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Dvorák remekművei csendülnek fel. A három zeneakadémiai bérleti sorozat struktúráját kissé átalakítottuk: az egyes koncertprogramokat kétszer-háromszor is megszólaltatjuk, ami Nyugaton már bevált – mondja Ligeti András, aki 1997 tavasza óta a Matáv Szimfonikusok zeneigazgatója.

A három zeneakadémiai sorozat mellett a Magyar Tudományos Akadémián kora esti bérletet, a ferencvárosi Matáv Zeneházban pedig ifjúsági sorozatokat hirdettek. Ligeti András különös örömmel említi az MTA-kamarabérletet, illetve a Nemzeti Múzeum-kamarabérletet, amelynek koncertjein a zenekar művészei – Környei Zsófia, Bársony Péter, Gyarmati László és Dienes Gábor – versenyművek szólistájaként is bemutatkoznak. Egy-egy ilyen alkalom az egész zenekarra pezsdítőleg hat – véli a zeneigazgató. A budapesti koncertek mellett vidéken is többször fellépnek: Ligeti nagyon fontosnak tartja, hogy a zenei életből végleg eltűnjön a "fővárosi gőg”, és tapasztalata szerint a vidéki közönség nagyon hálásan fogadja a minőségi produkciókat. Külföld felé is nyitni szeretnének: a Matáv Szimfonikusok jogelődének, a Postás zenekarnak a rendszerváltás előtt élénk nemzetközi kapcsolatrendszere volt, ami az elmúlt tíz évben szinte teljesen megszűnt.

A zenekar gazdálkodása kiegyensúlyozott, bár a rendelkezésre álló költségvetés – a fenntartó Matáv piaci helyzetének változása miatt – az elmúlt évekhez viszonyítva csökkent. Ezért is tudnak a korábbi nyolcvankilenc, majd nyolcvanhat helyett csak hetvenkét főállású muzsikust alkalmazni. A fenntartói támogatás mellett a jegyárbevételre, illetve a Matáv Zeneház hasznosításából származó bevételekre számíthatnak, ez utóbbiak a büdzsének csak kis töredékét fedezik. Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, a 2003-as költségvetésről szóban megállapodtak, ez biztosítja a folyamatos munkát, és a távközlési társaság középtávon – vagyis a következő három évre – is elkötelezte magát az együttes fenntartása mellett.

Ligeti András a Matáv Szimfonikusoknál végzett munkája mellett továbbra is sokat jár külföldre: 2000 óta a West Australian Symphony Orchestra (WASO) első állandó vendégkarmestere, így évente négy-hat hetet tölt és nyolc–tizenkét koncertet dirigál a távoli kontinensen. Visszatérő vendégnek számít Kuala Lumpurban, ahol a negyvenhat ország muzsikusaiból összeállított IMG zenekart vezényli (ebben az együttesben tizenhárom magyar zenész is játszik). Gyakran hívják a Japán Kamarazenekarhoz, valamint Belfastba, Leedsbe és más angliai városokba, Németországba, Svájcba. A közeljövőben Pozsonyban, illetve Szentpétervárott is vezényel majd. Itthon továbbra is ő vezeti a Zeneakadémia zenekarának szakmai munkáját, így folyamatosan figyelemmel kíséri a muzsikus-utánpótlás fejlődését.