Márk

Megörökölt műsor az Operában

2002.09.14. 00:00

Programkereső

Várhatóan még ebben a hónapban kiírja a minisztérium a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára szóló új pályázatot – tudtuk meg a tárca sajtóosztályától. Ezzel párhuzamosan szövegezik meg a kiemelt nemzeti intézmény új alapító okiratát, mely várhatóan a művészeti-menedzseri kettős vezetés helyett ismét az egyszemélyi vezetési gyakorlatát állítja vissza. A kht.-vá alakulás tavasszal nagy vihart kavart terve lekerült a napirendről.

A múlt héten kezdődő évad műsorát a visszahívott Szinetár Miklós teljes egészében örökölte a júniusban leváltott Győriványi Ráth György főzeneigazgatótól és Locsmándi Miklóstól. (Akik egyébként mindketten beadták keresetüket a munkaügyi bíróságra.) Az évad első premierjét (Verdi: Macbeth) szeptember 28-án tartják, Henning Brockhaus rendezésében és Rico Saccani vezényletével.

Az intézményt december 31-ig ideiglenesen vezető főigazgató érdeklődésünkre elmondta: a szereposztásokon kisebb mértékben változtattak, megszüntették az úgynevezett coverolást (az éppen nem éneklő szereposztás kötelező jelenlétét), mivel az szerintük szükségtelenül drága túlbiztosítás. Az Operaház és az Erkel Színház zenekarát, illetve énekkarát az előző vezetés tervével ellentétben mégsem osztják ketté. Az Orbán-kormány által megemelt költségvetéssel kapcsolatban a megbízott főigazgató csak annyit mondott: a tavaly Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter által kiharcolt négymilliárd forintból kétmilliárdot áprilisban megkapott a színház, az újabb egymilliárd a napokban érkezett meg, az utolsó egymilliárd átutalására pedig határozott ígéretet kaptak a minisztériumtól.