Emma

A MÁV Szimfonikusok koncertjei

2002.09.16. 00:00

Programkereső

Két, egyenként nyolc koncertet tartalmazó bérletet bocsátott ki a 20022003-as hangversenyévadra a MÁV Szimfonikus Zenekar. Ezeken számos neves vendégkarmester lép az együttes elé: Ács János, Antal Mátyás, Fürst János, Kovács János és Lukács Ervin.

Koncertjeikre sikerült olyan kiváló magyar szólistákat megnyerniük, mint Perényi Miklós, Prunyi Ilona, Baráti Kristóf és Szelecsényi Norbert. Az évad műsorából országos szinten is kiemelkedik néhány, a Magyar Rádió Énekkarával, a Nemzeti Énekkarral és a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal közösen előadandó, nagyszabású mű. Ilyen Mendelssohn Éliás vagy Händel Júdás Makkabeus című oratóriuma és Dvorák Requiemje. A zenekar különleges műsorral emlékezik Prokofjev halálának 50. évfordulójára: Stravinsky Zongoraversenye (szólista: Jandó Jenő) és Zsoltárszimfóniája mellett Prokofjev eredetileg Eisenstein filmjéhez írt kísérőzenéje szólal meg, az Alexander Nyevszkij (szólista: Megyesi-Schwartz Lúcia). A Hacsaturján születésének századik évfordulójának tiszteletére elhangzó hangversenyen a szovjet zeneszerző Gordonkaversenye csendül majd fel nem kisebb muzsikusszemélyiség, mint Perényi Miklós tolmácsolásában.

A MÁV Szimfonikus Zenekar továbbra is nagy hangsúlyt fektet a fiatal zenésztehetségek pályájának elindítására, ezért hívták meg az utóbbi két év magyar zenei versenyeinek legeredményesebb hazai művészeit, Horváth Gábor karmestert és Farkas Gábor zongoraművészt.

A zenekar anyagi helyzetéről szólva Fenyő Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekarra — a más kulturális intézmények mellett — nem vonatkoznak az új közalkalmazotti bérintézkedések. Régóta folynak tárgyalások a zenekari tagok fizetésének emelése érdekében — mivel azok nem sokkal a minimálbér fölött vannak.