Emma

Kokas Katalin nyerte a Szigeti-versenyt

2002.09.16. 00:00

Programkereső

Magyar versenyző, a huszonhárom éves Kokas Katalin diadalmaskodott a szeptember elején kezdődött Szigeti József Nemzetközi Hegedűversenyen. A dobogó második és harmadik helyét egy japán és egy francia versenyző foglalhatta el.
34a4b7f8-774d-4f82-9f05-f1864a84aaa0

Előzetesen ötvenöt versenyző jelentkezett, ám végül csupán harmincan indultak el a meglehetősen nagy kihívást jelentő, három fordulóból álló megmérettetésen. A középdöntőkbe tizennégyen, a döntőbe már csak öt fiatal hegedűs jutott, akik a döntőben a MATÁV Szimfonikus Zenekar szólistájaként Beethoven, Brahms, Csajkovszkij vagy Bartók hegedűversenyével bizonyíthatták felkészültségüket.

A nemzetközi zsűri tagjai Kiss András, Michael Frischenschlager (Ausztria), Edit Peinemann (Németország), Perényi Eszter, Václav Snítil (Csehország), Tomotada Soh (Japán), Szabadi Vilmos, Pavel Vernikov (Izrael) és Krzysztof Wegrzyn (Lengyelország) voltak.

Kokas Katalin 1978. november 22-én született, tanulmányait a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatán Halász Ferencnél, majd Torontóban Fenyves Lorándnál, végül újból a budapesti Zeneakadémián, Perényi Eszternél folytatta. Első díja mellett a zsűri neki ítélte a Farkas-szólószonáta legjobb előadásáért járó különdíjat is. A verseny ezüstérmese a japán Akiko Ono, bronzérmese a francia Julien Dieudegard lett - előbbi ugyancsak nyert egy különdíjat is a Szkrjabin-etűd virtuóz előadásáért.