Márk

Kokas Katalin győzött a Szigeti-versenyen

2002.09.17. 00:00

Programkereső

Magyar versenyző, a novemberben huszonnegyedik születésnapját ünneplő Kokas Katalin nyerte a Szigeti József nemzetközi hegedűversenyt. A második helyen japán, a harmadikon francia versenyző végzett. A díjkiosztó gálakoncertet hétfő este tartották a Zeneakadémián.

"Nem foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy esélyes vagyok-e vagy sem. Mint minden alkalommal, most is csak arra koncentráltam, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam, s mindhárom fordulóban úgy éreztem, ez sikerült. A többi már nem rajtam, hanem versenyzőtársaimon és persze a zsűri döntésén múlt. Most nagyon boldog vagyok, és köszönöm a közönségnek a sok biztatást” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a tegnap befejeződött Szigeti József nemzetközi hegedűverseny győztese, Kokas Katalin. A fiatal hegedűművész a Zeneakadémián, a rendkívüli tehetségek osztályában Halász Ferenc növendéke volt, majd másfél évet töltött Torontóban, ahol a világhírű, magyar származású professzor, Fenyves Loránd tanította. Budapestre visszatérve a Zeneakadémián Perényi Eszternél folytatta a tanulást, s nála is diplomázott. Az első díj mellett most – Farkas Ferenc Szólószonátájának legjobb előadásáért – Budapest főváros különdíját is elnyerte, és számos külföldi fesztiválra, koncertre kapott meghívást. Az idei Szigeti József hegedűversenyre – amely a budapesti zenei versenyek sorában már a harminchetedik – huszonegy ország ötvenöt versenyzője küldte el nevezését, közülük végül harmincan jöttek el a viadalra. A döntőbe öten jutottak be, s közülük – Kokas Katalin mögött – a második helyet a huszonnégy éves japán Akiko Ono, a harmadik helyet pedig az ugyancsak huszonnégy esztendős francia Julien Dieudegard szerezte meg. A győztes jutalma ötezer dollár, a második helyezetté négyezer, a harmadiké háromezer. Akiko Ono – Szkrjabin Tercetűdjének megszólaltatásáért – különdíjat is kapott, s ugyancsak különdíjjal jutalmazták a francia Naaman Sluchint Csemiczky Miklós Szólószonátájának bemutatásáért. A nemzetközi zsűri munkájában egyébként Kiss András, Perényi Eszter, Szabadi Vilmos, valamint Michael Frischenschlager (Ausztria), Edit Peinemann (Németország), Václav Snítil (Csehország), Tomotada Soh (Japán), Pavel Vernikov (Izrael) és Krzysztof Wegrzyn (Lengyelország) vett részt.

A budapesti nemzetközi hegedűverseny több mint fél évszázados múltra tekint vissza: 1948-ban rendezték meg először. Akkor egy olasz versenyző, Sirio Piovesan győzött. A legutóbbi, 1997-es Szigeti József hegedűversenyen ugyancsak jól szerepeltek a magyarok: Kelemen Barnabás második, András Tamás harmadik lett.