Konrád

Barenboim Ramallahban játszott

2002.09.18. 00:00

Programkereső

Daniel Barenboim már fél évvel ezelőtt is fel szeretett volna lépni a megszállt övezetben, ám akkor az izraeli hadsereg nem engedélyezte a koncertet. A mostani, kurzussal egybekötött fellépéssel az izraeli karmester régi álma vált valóra.
0f966f83-d281-4ae6-bbe7-bf7e3b9f1a83

Alig néhány napja, hogy Barenboim és munkatársa, a palesztin származású amerikai akadémikus, Edward Said átvehették a Concord-díjat a közel-keleti béke érdekében kifejtett tevékenységükért, a karmester máris újabb sikert könyvelhetett el: az izraeli hatóságok végre engedélyezték régóta tervezett ramallahi fellépését.

Barenboim mintegy 100 fiatal palesztin muzsikus előtt Beethoven op 27/2-es "Mondschein" szonátáját játszotta el, majd a fiatalokon volt a sor a zongora mellett. "A zene - ez minden, amit adhatok nektek, s talán ezzel is sikerül egy pici rést ütni a gyűlölet falán. Minden ember - legyen olyan fiatal mint ti, vagy olyan idős, mint én - saját maga el kell számoljon a felelősséggel, amellyel embertársainak tartozik. Tévedés lenne azt hinni, hogy mindez a politikusok és a kormányzatok dolga."