Csilla, Noémi

Egyházi koncertek több mint egy hétig

2002.10.02. 00:00

Programkereső

Tíznapos egyházzenei programsorozatot rendeznek Magyarok Nagyasszonya Művészeti Fesztivál címmel október 4-től Budapesten, Győrött, Gödöllőn és Székesfehérvárott. Az immár negyedik alkalommal meghirdetett fesztivál célja az egyházzene megszólaltatása liturgikus keretek között, illetve hangversenyeken.

A nyitó szentmisét és hangversenyt a budapesti Rezső téri Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban rendezik, ahol a szertartást követően a Kassai Dóm Szent Cecília Kórusa egyebek mellett Monteverdi-, Grieg-, és Palestrina-műveket szólaltat meg.
A rendezvényeknek a fővárosban összesen kilenc templom – köztük a Szent István-bazilika, a Deák téri evangélikus templom, a Rózsák terei görög katolikus templom, illetve az Olasz Kulturális Intézet ad otthont.

A program keretében vidéken a győri evangélikus öregtemplomban, a gödöllői premontrei templomban, Székesfehérvárott pedig a ferences és a ciszterci templomban tartanak hangversenyeket és istentiszteleteket.

Az eseménysorozat vendégei között szerepel az ungvári Görög Katolikus Székesegyház Kórusa, Marek Vrabel szlovák orgonaművész, a lipcsei „amici musicae” Ének- és Zenekar, valamint Bruno Beaufils francia orgonaművész.

Magyarországról hat szólista és tizenkét együttes vesz részt a fesztiválon, köztük Szabóki Tünde, Cser Péter, Patay Péter és Viszló István énekművész, Róbert György furulyaművész, Szabó István lantművész, a Rózsák terei Bizánci Férfikar, a Budavári Mátyás-templom Ének- és Zenekara, valamint a Fővárosi Kántorátus Együttese. A program keretében megjelenik a világi muzsika, ezen belül a német, a ruszin és a szlovák népzene, továbbá a magyar táncházi zene is. A rendezvénysorozat házigazdája a Budapesti Énekes Iskola.