Csilla, Noémi

Idén korszerűsödik az őszi fesztivál

2002.10.04. 00:00

Programkereső

Újabb helyszíneken, új programokkal igyekeznek bővíteni a rendezők a tizenegyedik alkalommal, október 18-án nyíló Budapesti Őszi Fesztivált. A hagyományos helyszínekhez csatlakozik az idén az Erzsébet téren a Gödör-klub, az Operettszínház zenekari próbatermében a Csillárterem, az Artus Stúdió fölött a Gyár és Óbudán a 2B Galéria.

A fesztiválavató a Műcsarnokban lesz: a C3 és a Műcsarnok Látás – Kép és percepció című közös „összművészeti-tudományos” alkotását mutatják be. Idén leggazdagabbnak talán a színházi repertoár bizonyul. S mint a kortárs művészetek seregszemléje, bővelkedik friss alkotásokban. Az Artus Színház például Osiris-tudósítások címen ősbemutatóval jelentkezik, a Mozgó Ház Ex Molnár Ferenc Liliomának parafrázisával, a TranzDanz a Sziklarajzok, a Pintér Társulat a Parasztopera ősbemutatójával, a Krétakör Színház Tasnádi-Schilling HazámHazám című darabjuk magyarországi bemutatójával, a Sámán Színház ugyancsak eredeti alkotással mutatkozik be, egy brit társulattal közösen. A kolozsvári Visky András Júlia című monodrámájának ősbemutatója Tompa Gábor rendezésében és Szilágyi Enikő játékában kerül színre. A külföldi tánctársulatokat a svájci Alias Compagnie (L odeur du voisin), illetve a londoni hindu Akram Khan Company (Mi lenne, ha…) képviseli. Kimagaslik a mezőnyből a nálunk jól ismert Josef Nadj, aki legújabb, lírai koreográfiáját hozza el (Egy ismeretlen naplója).

A Soros stúdiószínházi napokon a Bárka, a Természetes Vészek Kollektíva, a veszprémi Petőfi Színház, a Közép-Európa Táncszínház, a Budapesti Kamaraszínház, a Frenák Pál Társulat, a KOMPmÁNIA, a Krétakör Színház, a Maladype – Találkozások Színháza egy-egy soron futó előadása látható.

Csemegének ígérkezik a kolozsvári Demény Attila két egyfelvonásos kamaraoperájának előadása a szerző színrevitelében, a Kolozsvári Magyar Opera előadásában, valamint Vajda Gergely kamaraoperájának ősbemutatója, Kovalik Balázs rendezésében, melyet Déry Tibor Óriáscsecsemője nyomán írt.

Ínyencek kedvére való lesz a Kurtág-műveket játszó Rádiózenekar hangversenye a londoni Peskó Zoltán vezényletével, Eötvös Péter akadémiai székfoglaló koncertje neves közreműködőkkel, az Amadinda hangversenye In Memoriam Iannis Xenakis, az UMZE Kamaraegyüttes ifj. Kurtág György, Ligeti, Eötvös műveivel lép föl.