Márk

Orosz szimfónia, amerikai kamarazene

2002.10.04. 00:00

Programkereső

Ma este, a Magyar Állami Operaházban a világszerte ünnepelt orosz karmester, Valerij Gergiev vezényli Csajkovszkij és Sosztakovics műveit, a szentpétervári Mariinsky Színház és a Kirov Opera zenekarának élén. Szombaton és hétfőn két, ugyancsak világhírű amerikai kamaraegyüttes, a Kronos Quartet és a Juilliard Vonósnégyes koncertezik a Zeneakadémián.

Valerij Gergiev az orosz zene "új generációjának” egyik meghatározó személyisége, aki szakmai körökben már a nyolcvanas években elismerést szerzett, a nyugati média azonban csak a kommunizmus bukása után avatta sztárrá.

Huszonhárom évesen megnyerte a berlini Herbert von Karajan karmesterversenyt, a nyolcvanas évek első felében az Örmény Állami Zenekarnál dolgozott, majd 1988-ban a szentpétervári (akkor még leningrádi) Kirov Opera zeneigazgatójává nevezték ki. 1996 óta a Mariinsky Színház és a Kirov Opera főigazgatója. Első nemzetközi sikerét a schleswig-holsteni zenei fesztiválon aratta, 1989-ben. Ezt követte a Rotterdami Filharmonikusok, majd a Bajor Állami Opera meghívása, s röviddel később a tengerentúli bemutatkozás San Franciscóban.

Az elmúlt öt évben az összes fontos amerikai dalszínházba meghívást kapott, s 1997 óta a New York-i Metropolitan állandó vendégkarmestere. A rendkívül ambiciózus, nagy munkabírású Gergiev emellett "saját” fesztiválokat is alapított, Mikkeliben (Finnország), Eilatban (Izrael) és otthon, Szentpétervárott (A fehér éjszakák csillagai). Mai operaházi koncertjének műsorán – szentpétervári zenekara közreműködésével – Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics VII. szimfóniája szerepel.

Az idén harmincadik születésnapját ünneplő Kronos Quartet (David Harrington – I. hegedű, John Sherba – II. hegedű, Hank Dutt – brácsa, Jennifer Culp – cselló) az elmúlt évtizedekben radikálisan megújította a vonósnégyes-irodalmat. Koncertjeiken középkori dallamok feldolgozásai, Európán kívüli tradicionális zenék és a legmodernebb kísérleti irányzatok éppúgy helyet kapnak, mint a hagyományos kvartettrepertoár remekművei. "Egyik fő törekvésünk, hogy ne öregedjünk bele a muzsikába. Az új darabok folyton friss élményeket keltenek bennünk, s minél idősebbek leszünk, zeneileg annál fiatalabbak akarunk lenni” – vallja David Harrington, a közel ötszáz kompozíciót műsoron tartó Kronos vezetője. Budapesti koncertjükön, szombat este, a Zeneakadémián kizárólag kortárs zenét játszanak.

A Kronosnál sokkal konzervatívabb, de ugyanolyan elismert a több mint ötven éve alapított Juilliard Vonósnégyes, amelynek jelenlegi felállásában Joel Smirnoff és Ronald Copes hegedül, Samuel Rhodes brácsázik és Joel Krosnick csellózik. Valamennyien a patinás New York-i Juilliard School tanárai, és kvartettjük is a világszerte elismert művészképző iskola nevét viseli. A Juilliard kvartett fél évszázados működése során több mint száz lemezfelvételt készített a Sony Classical megrendelésére, s az ő nevükhöz fűződik többek között Bartók Béla összes vonósnégyesének tengerentúli bemutatója. Hétfő este, a Zeneakadémián Mozart, Gunther Schuller és Beethoven kompozícióit szólaltatják meg.