Ervin

960 milliót adnának a rádió zenei együtteseinek

2002.10.11. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió fontos feladatának tartja művészeti együtteseinek fenntartását. A Pénzügyminisztériumtól szóbeli ígéretük van arra, hogy ezek költségvetési támogatása az idei mintegy félmilliárd forintról jövőre 960 millióra emelkedik – közölte Gőblyös István, az intézmény gazdasági alelnöke.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Rádiózenekar anyagi nehézségekkel küzd. A muzsikusok bére elmarad a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) és az Operazenekar tagjainak átlagfizetésétől, nincs pénz hangszervásárlásra, a zenészeknek megélhetésükért "haknikat” kell vállalni, s ez negatívan hat a művészi minőségre. Vásáry Tamás ezért fordult a napokban, egy koncert végén a nyilvánossághoz, a Zeneakadémia közönségéhez, kérve a politikai döntéshozók segítségét. "A Rádiózenekar összes koncertjét, de még a főpróbákat is telt ház előtt játssza, a bérleteink pillanatok alatt elkelnek, az együttest külföldön is elismerik, az anyagi támogatásban mégis elmaradtunk az NFZ-től, akikkel pedig évtizedeken át együtt haladtunk” – mondja Vásáry Tamás, aki számított arra, hogy ez a Magyar Rádió vezetőinek nem fog tetszeni (Vásáry írásbeli figyelmeztetést kapott "akciójáért”).

Gőblyös István, a Magyar Rádió Rt. gazdasági alelnöke közölte: a médiatörvény értelmében kötelességük a művészeti együttesek fenntartása. Idén saját forrásból csaknem 500 millió forintot fordítanak a három együttes működtetésére. Ígéretet kaptak a pénzügyi tárcától, hogy a zenekar, énekkar és gyerekkórus idei félmilliárd forintos költségvetési támogatását 2003-ban 960 millió forintra emelik. Az alelnök számítása szerint ez 20-30 százalékos bérfejlesztést tesz lehetővé.