Konrád, Tivadar

Izraeli-magyar operagála

2002.10.11. 00:00

Programkereső

Izraeli—magyar operagálát rendeznek a Budapesti Operabarát Alapítvány immár 11. jótékony célú díszhangversenyén, november 10-én az Andrássy úti Ybl-palotában.

A gála fővédnökei Mádl Ferenc köztársasági elnök és hitvese, Mádl Dalma, Varnai Shorer Judith, Izrael állam budapesti nagykövete. A műsorban Leoncavallo-, Mascagni-, Puccini-, Halevy-, Verdi-, Rossini-, Donizetti-, Catalani- és Gershwin-művek hangzanak el, illetve Goldmark A makrancos Kata című táncjátékából láthatók részletek.

A kétrészes gálán a Tel Aviv-i operaház képviseletében Felix Livshitz tenorista, Anna Skibinsky és Larissa Tetuev szopránok lépnek fel, közreműködik Alekszej Volzsanyin, a szentpétervári Muszorgszkij Színház tenoristája. A hazai operisták közül Bándi János tenor, Fokanov Anatolij bariton, Gál Erika, Gonzalez Mónika és Sümegi Eszter szoprán, Kováts Kolos basszista, valamint Kálmán Péter bariton, illetőleg Hágai Katalin és ifjabb Nagy Zoltán balettművészek lesznek közreműködői az estnek.

Az Operaház Ének- és Zenekarát Lukács Ervin vezényli. A látványterveket Csikós Attila készíti. A gálaest rendezője Palcsó Sándor. A Budapesti Operabarát Alapítvány célkitűzéseihez hűen ezúttal is jótékony célra fordítja az est bevételét.

Az elmúlt évek gálakoncertjeinek sorában elsőként amerikai művészvendégek léptek fel. Rendeztek osztrák, német, olasz, spanyol, francia és orosz—magyar estet is. Tavaly Európa-gálát tartottak az Operaházban.

Az alapítvány az elmúlt évben tizenhét művészt segített ösztöndíjjal, és támogatta komolyzenei hangversenyek megrendezését és táncbemutatók létrejöttét.