Emma

Fesztivál és nagydíj Liszt emlékére

2002.10.21. 00:00

Programkereső

Liszt Ferenc születésének 191. évfordulója tiszteletére holnap a Zeneakadémián hangversenyt rendez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Filharmónia Budapest Kht. és a magyar Liszt Ferenc Társaság. Lukin László ünnepi beszéde után átadják a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíjat.

A díj egyik kitüntetettje az Egyesült Államokban élő bolgár Nagyezsda Vlajeva zongoraművész, aki Liszt szólózongorás műveinek lemezfelvételéért kapja a rangos elismerést. A második díjazott Selmeczi György zeneszerző-karmester, aki kései Liszt-művek zenekarra való átdolgozásáért és azoknak a Camerata Transsylvanica együttessel történt előadásért veheti át a nagydíjat. A Liszt emlékére felcsendülő koncert szólistája Jean Dubé, az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. A vendégművész előadásában elhangzik az A-dúr és az Esz-dúr zongoraverseny. A Hungária szimfonikus költemény nyitja és a Les préludes zárja az ünnepi rendezvényt. A Győri Filharmonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Első alkalommal rendezik meg a Gödöllői Nemzetközi Liszt Fesztivált a Királyi kastély dísztermében, ahol kiváló zongoraművészek előadásában elsősorban Liszt-művek hallhatók. A nyitókoncerten, holnap, Jandó Jenő Liszt- és Beethoven-műveket játszik, 23-án Bogányi Gergely játssza Liszt művein kívül Chopin darabjait, majd a 2001-ben rendezett Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny két ifjú díjazottja, a II. helyezést elért Tóth Péter, valamint a III. helyezett ukrán származású Vadim Holodenko ad hangversenyt. Az utolsó estén Klukon Edit és Ránki Dezső tolmácsolásában átiratokat hallhatunk, melyeket nagyzenekari művekből két zongorára, illetve négykezesre maga Liszt Ferenc írt át.