György

Holnap mutatják be Fekete Gyula operáját

2002.10.25. 00:00

Programkereső

A megmentett város librettóját Eörsi István drámája alapján a színmű szerzője és a zeneszerző közösen írta. Az egyfelvonásos opuszt követően az est második felében Puccini A köpeny című operája kerül színre.
2793fa39-539e-4e80-90b1-e2047dc7be69

A bemutatót követően az operának még négy előadása lesz ősszel: október 29-én, november 6-án, 9-én, és 13-án, valamennyi alkalommal Kesselyák Gergely vezényi majd az Operaház Zenekarát.

A darab rendezője, Halász Péter így írt A megmentett városról: "Fekete Gyula operája bizarr. Édes hangok és boszorkányégetés, lincselés. Ez a két szélsőséges elem feszül egymásnak, és ettől sajátos ez a mű dramaturgiailag... Olvasva a művet buffo misztériumnak tűnik. Iskolakomédiának. Tanulság nélküli tanmesének. De számomra leginkább a passiójátékhoz hasonlít. Meséje és zenéje szerint is. Ahogy a passiójátékokban, itt is minden elem ismerős, ezért elnagyolt és lényegre törő. Nincsenek benne mélyen megmunkált pszichológiai árnyalatok. A passiójáték arra épít, hogy az események felidézése a nézőt felpiszkálja, és így benne zajlanak le majd a pszichológiai folyamatok, az érzelmek, a szenvedély, a nevetés."