Béla

Izraeli–magyar gálaest az Operában

2002.11.08. 00:00

Programkereső

Izraeli–magyar operagálát rendeznek nemzetközi hírű művészek közreműködésével vasárnap az Operaházban. Az eseményt szervező Budapesti Operabarát Alapítványnak ez már a tizenegyedik gálaestje, s a bevételt ezúttal is közcélra, a magyarországi operakultúra fejlesztésére fordítják.

"Az elmúlt években, évtizedekben zsidó zeneművészek, köztük operaénekesek jó néhányszor felléptek Magyarországon, de olyanok, akik kifejezetten Izrael államot képviselik, most először látogatnak Budapestre. Reméljük, hogy ezzel a gálaesttel is elősegíthetjük Magyarország és Izrael kulturális és gazdasági kapcsolatainak fejlődését. Egyúttal azon művészek előtt is szeretnénk tisztelegni, akiket egykor zsidó származásuk miatt kitiltottak az Operaházból” – mondja Külkey László, a Budapesti Operabarát Alapítvány elnöke. Vasárnap este Catalani, Donizetti, Gershwin, Goldmark Károly, Halévy, Leoncavallo, Mascagni, Puccini, Rossini és Verdi kompozícióinak részletei csendülnek fel, az Operaház ének- és zenekarának közreműködésével, Lukács Ervin vezényletével. A szólisták között Magyarországot a régóta Budapesten élő Anatolij Fokanov, valamint Sümegi Eszter, Bándi János, Kováts Kolos, Kálmán Péter, González Mónika és két balettművész (Hágai Katalin, ifj. Nagy Zoltán) képviseli, míg a tel-avivi operaházból Larissa Tetuev, Anna Skibinsky és Felix Livshitz érkezik. Az est fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök és felesége, valamint Várnai Shorer Judit, Izrael budapesti nagykövete.
A Budapesti Operabarát Alapítványnak ez már a tizenegyedik gálaestje, tavaly Európa Operagálát rendeztek, 2003-ra pedig kanadai–magyar gálát terveznek. Külkey László elmondta, az alkalmanként 15-20 millió forintos költségvetéssel létrehozott gálakoncertek esetében a nemzetközi kulturális kapcsolatok élénkítése mellett a gazdasági szempontok is fontosak. Jórészt a gálaestek nyereségéből finanszírozzák ugyanis azokat a jótékony célú programokat, amelyek az alapítvány – és a vele szorosan együttműködő Budapesti Operabarátok Egyesülete – legfontosabb célkitűzései közé tartoznak.

"Az Operabarátok Egyesülete a háború előtt sokáig kiválóan működött. Több kollégámhoz hasonlóan én is az általuk adományozott ösztöndíjnak köszönhetem, hogy operaénekes lettem” – mondja Külkey László. Az egyesületet 1947-ben megszüntették, s csak negyvenkét év múltán, a rendszerváltás idején alakulhatott újjá. Az alapítvány és az egyesület az elmúlt tizenhárom évben – szövetségben az Operaházzal – támogatta új magyar operák és balettek létrejöttét, bemutatását, és 1991-ben elindította az Operaélet című szakfolyóiratot, amely azóta is megjelenik. Az egyesület – jórészt nyugdíjas – tagjai számára évente 2500 forint tagdíj ellenében számos értékes operaházi programot (köztük kéthavonta klubdélutánokat) szervez, és rendszeresen támogatják az idős, beteg operaházi tagokat is. Az egyesület a pályakezdő művészek támogatását is kötelességének érzi. 1990 óta több mint hatvan fiatal énekes kapott alapítványi ösztöndíjat – közülük sokan már az Operaház művészei –, de mesterkurzusok, külföldi tanulmányutak költségeihez is rendszeresen hozzájárulnak.