Béla

Dohnányi emlékezete

2002.11.12. 00:00

Programkereső

Táncjátékok, balett-egyfelvonásosok az Erkel Színházban

A Magyar Állami Operaház Dohnányi Ernő születésének 125. évfordulója alkalmából balettestet rendez az Erkel Színházban. A november 13-i első előadáson két korábban készült és két új koreográfiát láthat a közönség.

Dohnányi Ernő a XX. századi magyar zenetörténet kiemelkedő alakja több mint fél évszázadon keresztül nem kapta meg szülőhazájában az értékének megfelelő rangot és elismerést. Az előadóművészet kezdte felfedezni a maga számára a páratlanul gazdag életművet, így a rendszerváltó évektől kezdve mind több darabja kerülhetett a közönség elé. Az Operaház balettművészei a jubileumi Dohnányi-évben a komponista emlékére darabjaira készített táncprodukciókból összeállított balettestet adnak a november 13-i premiert követően még három alkalommal: november 14-én, 21-én és 27-én. A Változatok egy gyermekdalra című művét Dohnányi 1914-ben komponálta; a zeneműre Seregi László készítette a ma már klasszikusnak számító koreográfiát még 1978-ban, amelynek felújított változatát mutatják most be.

Liszt Ferenc, Steve Reich és Dohnányi Ernő szerzeményeire koreografált táncdarabot Egerházi Attila. A Súlyos suhanások című táncprodukció zenéjében elhangzó Consolation zongoraszólóját hangfelvételen Dohnányi Ernő játssza. Táncolja: Popova Aleszja, Komarov Alekszandr, Végh Krisztina.

Pártay Lilla készítette az 1933-ban komponált Szimfonikus percek című zenekari mű koreográfiáját. Az előadásban elhangzó elektronikus zenét Pongrácz Zoltán írta. Az Erkel színházi előadás Mozart–Kylián Hat tánc című, tavaly nagy sikerrel bemutatott darabjával zárul. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekart Héja Domonkos vezényli.