György

Több pénz színházra, filmre, közművelődésre

2002.11.13. 00:00

Programkereső

A parlament kulturális bizottságának mai ülésén a jövő évi kulturális költségvetés lesz a téma. Az NKÖM-ben a tervezettel elégedettek, az idei forrásokhoz képest – számításaik szerint – 32 százalékkal több jut 2003-ban kultúrára, mint az idén. Az ellenzék viszont a kultúrát ért súlyos csapásként értékeli a tárca terveit.

A számok azt mutatják, idén az NKÖM 83 milliárd forinttal gazdálkodott, a jövő évi tervezett támogatás pedig 64,2 milliárd forint lehet. Ám ha leszámoljuk a Nemzeti Színház építésére fordított és az idei büdzsében még szereplő 10 milliárd forintot, valamint a Miniszterelnöki Hivatalhoz átkerült, egyházi területre szánt 20 milliárdot, akkor 32 százalékkal több jut jövőre kultúrára, mint idén – mondta Vass Lajos, az NKÖM közigazgatási államtitkára. Egy felmérés kimutatta, ha a tévénézést nem számoljuk, a lakosság 10 százaléka számít rendszeres kultúrafogyasztónak. A közigazgatási államtitkár reméli, hogy az egyes területekre – közművelődésre, közgyűjteményekre, önkormányzati színházaknak és zenekaroknak, a filmeseknek – szánt támogatás emelése javíthat a kultúrafogyasztásban leszakadó rétegek felzárkózási esélyein.

Néhány kiemelt kulturális intézmény jól jár. A Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Színház számlájára ugyanannyi támogatás kerülhet, mint az idén. Vagyis az Opera megkapja a 6,3 milliárd forintot, a Nemzeti pedig 1,85 milliárd forinthoz juthat. Vass Lajos mindkét intézmény kiemelt támogatásával egyetért. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy ezzel továbbra is fenntartják azt a feszültséget, ami a finanszírozási különbség miatt kialakult a Nemzeti és a többi színház között, Vass azt válaszolta, jövőre csökken a különbség az önkormányzati színhazaknak juttatandó többlettámogatás révén. Ezek az intézmények jövőre ugyanis az elképzelések szerint 3,5 milliárd forinttal – 60 százalékkal – kaphatnak többet, mint az idén. A Vígszínház állami támogatása például az idei 600 millió forintról egymilliárd fölé emelkedhet.

A jövő évi kulturális költségvetés nyertesei lehetnek az önkormányzati zenekarok is. Az idén 450 millió forint jutott ezeknek az együtteseknek. Ez az összeg jövőre 990 millió forintra emelkedik. A külföldi kulturális intézetek kiadásaira 400 millió forinttal terveznek többet jövőre, mint 2002-ben.

Hazai filmekre a tárca az idén az NKÖM költségvetésében 2,2 milliárd forintot szerepeltetett. Jövőre ez az összeg 4,5 milliárd forintra nőhet, amit még fél milliárd forinttal megtold a belügyi tárca is az artmozihálózat támogatására. Ám ez a 4,5 milliárd is elmarad a filmesek 10-11 milliárdos igényétől. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 1,14 milliárd forintot, a Magyar Történelmi Film Alapítvány 200 milliót kap. Az elképzelések szerint a 3,2 milliárdos filmszakmai támogatás nagy része – 2,9 milliárd – átkerül majd a MMKA-hoz. 10 százaléka pedig – 300 millió forint – a miniszter rendelkezésére áll majd. A Sorstalanság filmre vitele nem szerepel az NKÖM költségvetésében, erre, ha szükséges, más központi forrást kell találni – jegyezte meg Vass Lajos. A támogatási többletet filmek készítésére fordítják. A közhasznú társaságként működő Uránia Nemzeti Filmszínház minden bizonnyal az idei működési támogatással, 118 millióval – számolhat. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar költségvetési szinten tartásra számíthat. 500 millió forinttal nőhet viszont a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) támogatása. Eredetileg az volt az elképzelés, hogy az alkotóművészeknek járó nyugdíjak egy részét az alapítványnak saját vagyonából kell kigazdálkodni, de az új tervek szerint a terheket átvállalja a MAK-tól a kulturális tárca. A beruházások közül minden megkezdett projekt folytatódhat. A Magyar Nemzeti Múzeum rekonstrukciójának befejezésére 710 millió forint, a sárospataki vár felújítására 400 millió forint, a Szent István-bazilika felújításának befejezésére 800 millió forint, a visegrádi várra 100 millió forint, a Páva utcai Holokauszt Múzeum építésének megkezdésére jövőre 120 millió forint jut, a folytatásra pedig 2004-ben egymilliárd. Az idén mindössze 200 millió forintos pályázati keret állt rendelkezésre a közművelődési és a könyvtári hálózat fejlesztésére. Az NKÖM tervei szerint ezt az összeget 700 millió forintra emelik, és ehhez még egy 300 milliós informatikai fejlesztésre fordítható összeg is társul. Jelenleg 1000 településen nincs kulturális intézmény, talán a tervezett 700 millió forintból néhány új létrejöhet.

A Fidesz súlyos csapásról beszél

„A kulturális büdzsé úgy rossz, ahogy van” – jelentette ki Szalai Annamária fideszes képviselô. Felvetésünkre, hogy az NKÖM jelenlegi vezetôi harmincszázalékos plusz forrásról beszélnek, Szalai úgy reagált, ha így van, azt alaposan eldugták.

Szerinte kevesebb kulturális infrastrukturális fejlesztés indul, és hogy a kiemelten kezelt intézmények (Nemzeti Filharmonikusok, Operaház, Nemzeti Színház) támogatási összegét szinten tartják, annak beismerése, hogy az infláció beszámításával a nemzeti kulturális alapintézmények támogatása csökken. Halász János, az NKÖM volt politikai államtitkára (Fidesz) sérelmezi a Nemzeti Örökség Program és az egyházi mûemlékek felújítására szánt támogatás drasztikus csökkenését, és hogy a XX. és XXI. századi Intézet nevesítve sincs a költségvetésben. Arra gondolni sem mernek, hogy nem kaphatnak támogatást.