Béla

Bogányi Gergely és a kortárs zene

2002.11.14. 00:00

Programkereső

A huszonnyolc éves Bogányi Gergely generációja egyik legtehetségesebbnek tartott zongoraművésze. Felváltva él Magyarországon és Finnországban, rengeteget koncertezik Európa-szerte és idehaza is. Ma Budapesten, a Zeneakadémia alapításának 127. évfordulóján tartott ünnepi hangversenyen lép föl.

Az est különlegessége, hogy kortárs darabot (Petrovics Emil: Zongoraverseny) is játszik. Bogányi Gergely ugyanis alapjaiban konzervatív ízlésű muzsikus, mindenekelőtt a zenetörténelem legnagyobb alakjainak műveit interpretálja. Bachtól Bartókig. Az utóbbi években leginkább a romantikus irodalom kötötte le kapacitását, tavaly tavasszal és ősszel emlékezetes, huszonöt estés sorozatban mutatta be az ország különböző pontján Frédéric Chopin összes zongoraművét. Ugyanezt az idén Finnországban is megtette.

– Számomra egy zenének alapvetően szépnek kell lennie – vallja –, illetve fontos, hogy az adott műnek legyen dallama, formája, karaktere. A kortárs zenében ma viszont elsősorban az a szemlélet uralkodik, hogy mindenáron újat, érdekeset kell alkotni, és ezekből a kísérletekből aztán minden lesz, csak zene nem.

Ez a mai este tehát mindenképpen újdonságnak számít Bogányi eddigi pályáján, a tőle megszokott repertoárral szemben ezúttal egy kortárs darabot, Petrovics Emil Zongoraversenyét is műsorára tűzte. További érdekesség, hogy ezt a négy éve született művet, Prunyi Ilona mutatta be először, illetve játszotta azóta is több alkalommal el, de más zongoraművész tolmácsolásában még nem hangzott el.

A Zeneakadémia baráti köre által szervezett mai koncerten Bogányi persze nemcsak Petrovics darabját játssza, hanem Mozart c-moll zongoraversenyét is. Partnere a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ligeti András vezényletével.

Bogányi Gergely a napokban egyébként egy másik kortárs művet is műsorra tűz. Három testvérével közel tizenöt éve ad – fuvola, zongora, cselló, fagott összeállításban – nagy sikerű családi kamarakoncerteket. Nemrég az egyik legnagyobb élő finn zeneszerző, Kalevi Aho írt számukra darabot, ennek lesz a magyarországi bemutatója november 16-án Vácott.