Csilla, Noémi

Elkészült a Bátori Mária partitúrája

2002.11.16. 00:00

Programkereső

Az Erkel életmű kritikai kiadvány sorozatának első részeként napvilágot látott a Bátori Mária című opera teljes és eredeti alakjában közreadott partitúrája. Az MTA Zenetudományi Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködésével megjelent kiadványt Dolinszky Miklós és Szacsvai Katalin szerkesztette.

A magyar nemzeti zene klasszikusa, Erkel Ferenc operáinak partítúrái közül mostanáig egyetlenegy sem volt nyomtatásban hozzáférhető. A Hunyadi László és a Bánk bán ének-zongora kivonatban megjelent ugyan a XIX–XX. század fordulóján, ám a művek előadásait Budapesten és másutt máig kézírással másolt kottákból vezénylik. A Zenetudományi Intézet 1998-ban elevenítette fel a több évtizeddel korábbi tervet, hogy megjelentesse az Erkel Operái Kritikai Összkiadást. A művet a kritika a magyar nemzeti opera első érdemleges alkotásaként köszöntötte. Az opera címszerepében a kor ünnepelt primadonnái léptek fel, köztük Schodelné, majd Hollósy Kornélia.

A kutatók valamennyi fennmaradt forrást, köztük Erkel kézírásos partitúráját is tanulmányozták. A kottakép véglegesítéséhez fontos kiegészítésül szolgált az egykori Nemzeti Színházban használt, mintegy négyezer oldalnyi kézírásos szólamanyag is, amelyből a mű a zeneszerző által jóváhagyott végső alakjában olvasható. A partitúra közreadásának előkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára nyújtott segítséget.