Márk

Új sorozattal jelentkezik a Mosaic Records

2002.11.17. 00:00

Programkereső

A Mosaic – mely továbbra sem hajlandó vonalkóddal ellátni CD-it, és „rendes” lemezboltokban árulni őket – új sorozattal, a Mosaic Selecttel jelentkezik januárban, s ezeken a lemezeken (majdnem) elfeledett muzsikusoktól hallhatunk majd válogatott anyagokat.
29d6e2a9-0675-44a5-99ef-c85667decac2

A Mosaic Records 1983 óta gyarapítja a jazzrajongók kemény magjának gyűjteményét gondosan válogatott dobozos kiadványaival. Viszont most először gondoltak azokra a jazzkedvelőkre, akik nem ragaszkodnak hozzá, hogy egy előadótól minden egyes verzióban meglegyen valamelyik szám, amelyet a Blue Note, a Roost vagy az Okeh szándékozott kiadni.

A Mosaic szokványos gyűjteményes kiadványaival ellentétben, melyek a teljességre törekednek, és akár 12 darab CD-t is tartalmaznak, a Mosaic Select dupla vagy tripla, műanyag tokos lemezeket fog tartalmazni. Esetenként már nem forgalmazott felvételsorozatokról lesz szó az eredeti borítószöveg mellékelésével. Ezek a CD-k idővel a lemezboltokba is bekerülnek, egy éven át azonban csak az interneten, telefonon és levélben lehet őket megrendelni.

A hagyományhoz ragaszkodva a Mosaic ez alkalommal is a lehető legjobb hangzást fogja biztosítani lemezein, s ennek érdekében az eredeti szalagokat használják majd fel az újramastereléshez. A kiemelkedő művészi értékkel bíró take-eket megtalálhatjuk majd a Series lemezein, de ne számítsunk rá, hogy egy CD-n találkozunk, mondjuk, a Nature Boy 18 különféle verziójával.

A sorozat olyan, kevésbé ismert jazz-zenészeket fog bemutatni, akiknél fennáll a veszélye, hogy elfeledik őket. A Mosaic Selection első darabja Carmell Jonesnak a Pacific Jazzen 1961-63 között főnökként készített felvételeit fogja tartalmazni. A free-jazz egyik kiemelkedő trombonosa, Grachan Moncur III munkái szintén ekkor jelennek meg a sorozatban, júniusban pedig jön Bennie Green trombonos és Paul Chambers bőgős.