Béla

A Bánk bánt az NKÖM segíti a moziba

2002.11.20. 00:00

Programkereső

A kulturális tárca gondoskodni kíván a Bánk bán film forgalmazásáról – áll a minisztérium lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában. A forgalmazó és moziüzemeltető Budapest Film szerint Káel Csaba alkotása kifogástalan operafilm.

Az Ezüsthajó Kft. által készített Bánk bán film produkcióját a kulturális tárca előző vezetése összesen 647 millió forinttal támogatta. Az Orbán-kormány kiemelt állami támogatásából finanszírozott produkciótól elvárható lett volna, hogy a film producere a bemutatáshoz szükséges promócióról is gondoskodjon. A producer feladata lett volna az is, hogy megfelelő forgalmazót találjon az általa elkészített alkotáshoz – reagált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) lapunk tegnapi cikkére. Az NKÖM állásfoglalása hangsúlyozza: az előző kulturális vezetés által megkötött támogatási szerződésben a minisztérium számára semmilyen jogot nem kötöttek ki a Bánk bán című film kapcsán, így a tárca új vezetésének elvileg nincs beleszólása a film további sorsába.
Mivel azonban a kulturális tárca jelenlegi vezetése felelősséget érez az adófizetők pénzéből a filmre költött 647 millió forintért, gondoskodni kíván a produkció forgalmazásáról is. A minisztérium már megtalálta a megoldást a film forgalmazására, ennek egyeztetése és pontos kidolgozása folyamatban van. A tárca közleménye megjegyzi, az NKÖM 213 millió forintot nem fogadott el az Ezüsthajó Kft. elszámolásából, és az azonnali inkasszó sem járt sikerrel.
A magyar filmek jelentős forgalmazójaként ismert Budapest Film ügyvezető igazgatója, Port Ferenc a Magyar Hírlapból értesült arról, hogy az Intercom elállt a Bánk bán film forgalmazásától. "Láttam a művet, kifogástalan, remek operafilmnek tartom” – nyilatkozta lapunknak Port Ferenc, aki szívesen látná a művet a Budapest Film mozijaiban, attól függetlenül, hogy a cég meg tudja-e vásárolni a későbbiekben a forgalmazási jogokat. A Bánk bánt multiplexekben és art mozikban egyaránt vetítenék. "A gyártó Ezüsthajó Kft. cégünket még nem kereste meg, s mivel tegnapig, amíg a Magyar Hírlapot nem olvastuk, úgy tudtuk, az Intercom forgalmazza a produkciót, nem tájékozódtunk a jogi háttérről, sem arról, hogy a minisztériumnak van-e szándéka, valamint külön kerete arra, hogy segítse a film terjesztését.”
Korábban több, nagy állami dotációban részesült film, így a Rege a csodaszarvasról és a Hídember promóciójában is részt vállalt a kulturális tárca. "Közismert, hogy a filmet megrendelő kulturális minisztérium, valamint a produkciós cég között elszámolási viták vannak. A felek nézeteltérésének mégsem szabadna kétségessé tenni, hogy a Bánk bán a nézők elé kerüljön” – fűzte hozzá Port Ferenc.
A részben minisztériumi támogatásból működő Uránia Nemzeti Filmszínház is jelezte, ugyan nem vállalkozna a Bánk bán országos forgalmazására, teljes exkluzivitással szívesen vetítené a filmet karácsony tájékán. Az intézmény igazgatója, Cselényi László szerint Magyarországon létezik egy kivételesen műértő, operakedvelő közönség, amely a a Bánk bánt szívesen megnézné.