Csilla, Noémi

December közepére kap igazgatót az Opera

2002.11.20. 00:00

Programkereső

Lapunk értesülése szerint Szinetár Miklós megbízott főigazgató és Marton Éva világhírű szoprán pályázik a legnagyobb eséllyel a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára. Szinetár, aki fiatalítana, a társulat "nyomásával” indokolja, hogy beadta pályázatát. Marton Éva, aki Monte-Carlóból állt lapunk rendelkezésére, a repertoárt frissítené, és helyetteseként férjére számítana. Egyébként négyen pályáztak a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatói posztjára. Tizenhárom tagú kuratórium értékeli majd a pályázatokat, s javaslatuk alapján Görgey Gábor kulturális miniszter várhatóan december közepén nevezi ki az új vezetőt.

Szinetár Miklós megbízott főigazgató – aki 1996 és 2001 között már vezette az intézményt – hónapokig gondolkodott, hogy induljon-e az újabb pályázaton. Végül úgy döntött, hogy ismét ringbe száll, mert – mint kérdésünkre elmondta – egyrészt a társulat részéről nagy nyomás nehezedett rá, hogy induljon, másrészt az Operaház jelenlegi gazdasági helyzetében komoly esélyt lát arra, hogy megvalósíthassa jó néhány olyan célkitűzését, amelyek korábbi főigazgatói periódusában pénzhiány miatt nem voltak reálisak. "A legfontosabb szempont, amiért újra indulok, hogy a következő négy év alatt olyan fiatal, tehetséges emberek ismerjék meg mellettünk az Operaház működését, mindennapi életét, akikből már a nem túl távoli jövőben kiváló vezetők lehetnek. Közvetlen elődeim, Győriványi Ráth György és Locsmándi Miklós példája is azt mutatja, hogy megfelelő gyakorlat nélkül nem lehet sikeresen vezetni az Operaházat” – mondja Szinetár Miklós. A megbízott főigazgató nem kívánta megnevezni, hogy győzelme esetén kik lesznek a vezető munkatársai, de lapunk más forrásból úgy értesült, ha Szinetárt négy évre intendáns-főigazgatóvá választják, jelenlegi tanácsadója, Petrovics Emil zeneszerző lesz a főzeneigazgató, Kovács János jelenlegi főzeneigazgató első karmesterként, Fülöp Attila főtitkár pedig ügyvezető igazgatóként folytatja munkáját.
Három évtized alatt megszerzett nemzetközi kapcsolatrendszerét és tapasztalatát szeretné főigazgatóként kamatoztatni Marton Éva, a világhírű operaénekes. A jelenleg Monte-Carlóban tartózkodó művésznő a Magyar Hírlapnak elmondta: itthon először fordulna elő, hogy nőre bízzák az Operaház vezetését, de Nyugaton (elsősorban Amerikában) már több példa is van erre. Marton Éva pályázatában három játszóhelyet képzelt el a társulatnak: az Operaház és az Erkel Színház mellett egy elsősorban fiatalokat foglalkoztató, innovatív-alternatív zenés színházat is létrehozna, például az Állami Népi Együttes Corvin téri épületében, amelyet akusztikailag is alkalmasnak tart erre. "Szeretném letörölni a port az előadásokról; hagyományait tiszteletben tartó, de mégis sokkal frissebb, aktuálisabb Operaházat képzelek el. Az egyes produkciók blokkosításával – ami egyáltalán nem jelenti a stagione-rendszerre való áttérést – sokkal hatékonyabbá tenném a működést” – fogalmaz Marton Éva, akinek munkáját győzelme esetén főigazgató-helyettesként segítené férje és menedzsere, Marton Zoltán. Nagyobb személyi változásokat nem tervez, de új szemléletű ügyvezető igazgatót és gazdasági igazgatót hozna az Operaházba.
A pályázaton esélytelennek tartja magát Dékány Endre ötvenhét éves zeneszerző-karmester, aki korábban a többi között a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, Szegeden és Debrecenben dolgozott, filmekhez, tévésorozatokhoz írt kísérőzenét. "Mégis meg akartam adni magamnak az esélyt, hogy összefoglaljam: intendánsként hogyan vezetném az Operaházat” – mondja. Dékány Endre újra elővenne évtizedek óta nem játszott operaritkaságokat, s ezzel hívná fel a nyugati szakma és közönség figyelmét Budapestre. Főzeneigazgató-jelöltje egyelőre nincs: megválasztása esetén több karmestert is kipróbálna egy-egy produkcióban, s csak utána, a társulat bevonásával hozná meg döntését.
A Magyar Hírlap információi szerint a pályázatokat tizenhárom tagú testület értékeli majd. Ebben a kulturális tárcát Schneider Márta művészeti helyettes államtitkár képviselheti, s a testület tagja lesz Rotter Oszkár az operaházi szakszervezet, Rozsos István a közalkalmazotti tanács, valamint Csengery Adrienne a Magyar Zenei Tanács képviseletében. A kuratórium további tagjairól még nincs hivatalos lista. Úgy tudjuk, felmerült Kincses Veronika és Molnár András operaénekes, Fekete Gyula zeneszerző, Batta András zenetörténész és Szirtes György korábbi operaházi gazdasági igazgató neve. A kuratórium javaslata alapján Görgey Gábor miniszternek december 13-án kell kineveznie az Operaház új intendáns-főigazgatóját, akinek megbízatása négy évre szól.