Csilla, Noémi

A magyarság népzenéje

2002.12.05. 00:00

Programkereső

A szűkebb szakma és a népzene rajongói számára egyaránt kivételes jelentőségű esemény, hogy a Planétás Kiadó megjelentette Vargyas Lajos: A magyarság népzenéje című nagyszabású összefoglaló munkáját, a Jelenlévő Múlt sorozatban, Paksa Katalin szerkesztésében és átdolgozásában.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A magyarság népzenéje második kiadása, amely évtizedes igénye volt a szakmának – hiszen ma is inspiráló tartalma ellenére beszerzése szinte lehetetlen volt –, a szerző eredeti szándékát is kiteljesíti: valóságos archívummá teszi a könyvet a hangzó melléklet; a könyv mintegy 1000 kottát tartalmaz, a 10 CD-n 433 dallam hallható.

A tankönyvként is ajánlott könyvben az elméleti bevezető után dallamgyűjtemény és sokszempontú mutató segíti a népzene teljes spektrumának megismerését. Vargyas Lajos nemcsak a Bartók és Kodály utáni népzenekutatás szintézisét alkotta meg, de a magyarságtudományhoz is hozzájárult, amikor a zenének a teljes életrendben betöltött szerepét is vizsgálva, a legtágabb népdalfogalom alapján bemutatja, milyen értékrend, érzelmek és események sűrítődnek egy-egy folklóralkotásba.

A kiadványt az MTA Zenetudományi Intézetének szervezésében 2002. november 28-án mutatták be, a Fonó zenekar közreműködésével. Rockenbauer Zoltán volt kultuszminiszter és az MTA Zenetudományi Intézete igazgatója, Tallián Tibor méltatta az esemény jelentőségét, a szakmai ismertetőt pedig Andrásfalvy Bertalan, a Janus Pannonius Tudományegyetem professzora, valamint Paksa Katalin, az MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa tartotta.