Ervin

Egymilliárd forint a vidéki közművelődésre

2002.12.05. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma több mint egy milliárd forinttal támogatja jövőre a vidéki közművelődési intézményeket. Döntés született a Duna parton épülő Millenniumi Városközpont kulturális tömbjeként 2004-re megépülő Modern Magyar Művészeti Múzeum koncepciójáról is, eszerint a Ludwigh Múzeum költözik ide a Budai Várból.

A jelentős részben tönkrement vidéki kulturális intézményi hálózat revitalizációjára komplex programot hozott létre a minisztérium. A több mint egymilliárd forintot a minisztériumi kuratórium osztja szét, de a döntés a helyiek kezében lesz. Régiónként egy-egy 9-11 fővel működő tanácsot hoznak létre, amely két évenként változtatná a központját a régión belül. Az elnyert pénz művelődési házak és közművelődési könyvtárak fejlesztésére fordítható. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és kisebb részben az Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium 800 millió forintja mellett, az Informatikai Minisztérium 2-300 millióval járulna az intézmények informatikai fejlesztéséhez. A nemzeti kulturális Alap mintegy 40 millióval fogja támogatni a kulturális programokat. A pályázatok elbírálásánál fontos szempont lesz, hogy a helyi önkormányzat, illetve a régió mekkora önrészt tud vállalni a beruházásból. A forráshiányos helyhatóságok esetében az önrésztől eltekintenek, de a kulturális intézmény fenntartására garanciákat kérnek.

Nem maradnak el az elmúlt években megkezdett, kiemelt kulturális intézmények fejlesztését, és létrehozását célzó programok sem, hiszen a Nemzeti Filharmónikusok, az Operaház költségvetésének radikális emelése, a Nemzeti Színház kiemelt finanszírozása után 2004-ben a Millenniumi Városközpont kulturális intézményeinek fenntartása is a tárcára hárul.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Millenniumi Városközpont létrehozását az előző kormány kezdte meg. A jelenlegi kulturális kormányzat áttekintette és néhol módosította a szerződéseket és a terveket. A komplexumban három intézmény kap majd helyet, a Hagyományok Háza a Magyar Állami Népi Együttesnek ad majd otthont, a koncertterem, amellett, hogy a Nemzeti Filharmónikusok otthonául szolgál, alapvetően befogadó teremként üzemel majd.

A Modern Magyar Művészeti Múzeum saját gyűjteménnyel rendelkező múzeum és kulturális intézet lesz. Modern és kortárs anyaga nemzetközi összefüggésben mutatja be a hazai képzőművészet legújabb törekvéseit. A Ludwigh Múzeum gyakorlatilag ugyanezen elvek alapján működik, így az új múzeum törzsanyagát a Néray Katalin által vezetett intézmény fogja adni. A Ludwigh Múzeum várbeli elhelyezése egyébként sem volt kielégítő. Az egykori Munkásmozgalmi Múzeum termeit várhatóan a Nemzeti Galéria kapja meg, s itt jöhet létre a modern - XX. századi - magyar művészetet bemutató, máig hiányzó, reprezentaív állandó kiállítás.