Béla

Kincses Veronika pályafutásáról és az induló énekművész-képzésről

2002.12.06. 00:00

Programkereső

Főszerepben... címmel új koncertsorozatot indít a Magyar Állami Operaház. A szombat délutáni, beszélgetéssel egybekötött hangversenyeken – amelyeknek helyszíne az intézmény Székely Bertalan terme – a legkiválóbb hazai művészek lépnek színpadra. A sorozat első vendége a Kossuth-díjas szoprán, Kincses Veronika, akit három évtizedes pályafutásáról és a vezetésével a pécsi egyetemen induló énekművész-képzésről kérdeztünk.

A Főszerepben... című sorozat első délutánján Kincses Veronikát Ókovács Szilveszter és Andrássy Frigyes faggatja majd, s közben felcsendülnek az operairodalom népszerű áriái. "Általában nem kedvelem túlságosan az olyan fellépéseket, amelyek közben beszélgetni is kell. Ez inkább musicalszínészeknek való feladat, hiszen ők megszokták ezt, egy operaénekes viszont jó, ha minden idegszálával a produkcióra összpontosít. Most mégis kivételt tettem, és elfogadtam a felkérést: nagyon örülök, hogy az én koncertemmel kezdődik egy új s talán hagyományteremtő operaházi sorozat” – mondja Kincses Veronika.
A nemzetközi hírű szoprán jövőre operaházi pályafutásának harmincadik évfordulóját ünnepli. "Gyerekkoromban az Opera közelében laktunk, s mindig úgy léptem be ide, mint valami szentélybe. Ilyen gyönyörű és nagy múltú operaház kevés van a világon, s szinte érezni, hogy itt van közöttünk a régi nagyok szelleme. Pályám során sok lehetőségem lett volna külföldre szerződni, de mindig csak vendégszerepléseket vállaltam, soha nem hagytam el a budapesti Operaházat. Ez nem különösebb erény, csak egyszerűen tény” – mondja. Kincses Veronika kérdésünkre nem kívánta értékelni az Operaház közelmúltját és jelenlegi helyzetét – már csak azért sem, mert a kulturális minisztérium felkérésére tagja lett a főigazgatói pályázatokat értékelő kuratóriumnak, mely a jövő héten hozza meg döntését –, s így nem tartja etikusnak, hogy véleményt nyilvánítson. "Mindig arra törekedtem, hogy a művészetre, az éneklésre koncentráljak, nem akartam olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek nem rám tartoznak. Egyszerű közalkalmazott vagyok az Operaházban, aki igyekszik minél jobban ellátni a feladatát.”
Mostanában egyébként ritkán hallható az operában: ebben az évadban mindössze hat előadásra kapott felkérést, két Mozart-opera, a Figaro házassága és a Cosí fan tutte főszerepeiben. Szívesen énekelne kicsit többet: úgy véli, "a színpadon sem csak a húszéveseké a világ, s ha egyszer valóban megérkezünk Európába, talán az is számít majd, hogy kinek milyen a hangja, milyen produkcióra képes.” Kincses Veronika így is nagyon elfoglalt: itthon és külföldön rendszeresen koncertezik, dalesteket ad, német, spanyol, olasz és amerikai meghívásoknak tesz eleget. Az impresszáriók már egy olyan tengerentúli koncertet is szerveznek – a 2004/2005-ös évadban –, amelyen fiával, a zeneszerzőként, karmesterként és klarinétművészként is ismert Vajda Gergellyel közösen lépne fel. Egy Richard Strauss-opera főszerepét is szeretné elénekelni, mert ez eddig teljesen kimaradt az életéből.
A Pécsi Tudományegyetem művészeti karán a jövő tanévben indul az énekművészképzés Kincses Veronika szakmai irányításával. "Korábban rövidebb mesterkurzusokat tartottam Angliában és az Egyesült Államokban, illetve magánúton foglalkoztam egy-két kollégámmal, de nem tanítottam rendszeresen, így ez számomra új élmény. Főiskolai szinten már most is zajlik énekesképzés Pécsett, de szeptembertől ez egyetemi szinten folytatódhat, mert sikerült az akkreditáció. Olyan komplex művészképzést szeretnék meghonosítani Pécsett, ami a mesterségbeli tudás elsajátítása mellett az általános műveltséget, a szó jó értelmében vett önmenedzselést, a PR-t is fontosnak tartja. Nagyon megváltozott a szakmánk: egyre élesebb a verseny, egyre fiatalabbak az énekesek, aki nem tudja magát menedzselni, sajnos esélytelen” – véli Kincses Veronika.