Csilla, Noémi

Fischer Annie művészete könyvben

2002.12.09. 00:00

Programkereső

A huszadik század egyik legnagyobb, világhírű magyar előadóművészét, a Szvjatoszlav Richter által a „zongora nagyasszonyának” nevezett Fischer Annie művészetét, személyiségét mutatja be a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában megjelent monográfia.

A szép kivitelhez igényesen megszerkesztett tartalom párosul Batta András, Gádor Ágnes, H. Magyar Kornél, Molnár Szabolcs, Retkes Attila, Székely György és Tóth Anna jóvoltából. A könyv nagy részét Fischer Annie hét évtizedes zongoraművészi pályafutásának állomásait regisztráló és értékelő napilap- és folyóirat-kritikák, interjúk teszik ki. A kordokumentumok objektivitását a jó barátok és pályatársak visszaemlékezései teszik még hitelesebbé. A kötetben megjelent mintegy 200 fotográfia jelentős része először kerül a nyilvánosság elé. A legendás „grande dame” repertoárja, diszkográfiája, életrajza, valamint a művészetről és jelentőségéről szóló tanulmány a sokirányú tájékozódást-emlékidézést segíti.

A nemes eleganciát tükröző borítón Fischer Annie nevét és egy ihletett pillanatában készült fotográfiáját találjuk – egy lehetséges megközelítését mindannak, amit egyénisége, zongorajátéka jelentett. A nagy nyilvánosság és közfigyelem közepette befelé forduló életet élő Fischer Annie a zenei igazságok elmélyült, érzékeny közvetítője volt. Ma, a hókuszpókuszok, rejtélyeket és valós csodákat nélkülöző világában mi, akik láthattuk földig omló, gyönyörű ruhákban, apró mosolylyal a szája szegletében pódiumra lépni, s hallhattuk ellenállhatatlanul vonzó, inspiráló zongorajátékát, a ritka rejtelmek és titkok beavatottjai lehettünk.