György

Opera-sztori dióhéjban

2002.12.12. 00:00

Programkereső

Ma délután teszi meg javaslatát a tizenkét tagú grémium a Magyar Állami Operaház új főigazgatójának személyére. A végső döntést, szintén ma délután, Görgey Gábor kulturális miniszter hozza meg. Röviden az elmúlt két év fejleményei.

2001 elején Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter elhatározza, hogy négymilliárd forinttal megemeli az Operaház költségvetési támogatását, ezzel együtt az intézményben különválasztja a művészeti (főzeneigazgatói) és menedzseri (főigazgatói) posztot.

2001. április 1-től nemzetközi pályázat eredményeként Győriványi Ráth György karmestert nevezik ki az új főzeneigazgatónak.

2001. május 31-én lejár Szinetár Miklós addigi főigazgató megbízatása. Az új főigazgatói posztra kiírt pályázatot a miniszter érvénytelennek nyilvánítja.

2001. szeptember 15-től – az újra kiírt pályázat alapján – Locsmándi Miklós az intézmény új főigazgatója.

2002 márciusában az új vezetés bejelenti: 27 magánénekestől – köztük több Kossuth-díjas és érdemes művésztől – kíván megválni, az intézmény igazgatását pedig a jövőben közhasznú társaság formájában képzeli el.

2002 áprilisának elején az Operaház dolgozói aláírásgyűjtési akcióba kezdenek a tervezett átalakítások és elbocsátások miatt. Több neves művész kérdőjelezi meg nyilvánosan Győriványi Ráth György vezetői alkalmasságát, szakmai hozzáértését.

2002 májusában, az országgyűlési választások után az Operaház tíz Kossuth-díjas művésze fordul Görgey Gáborhoz, az új kulturális miniszterhez, javasolva, hogy ismét Szinetár Miklós vegye át az intézmény irányítását.

2002. június végén Görgey felmenti Győriványi Ráth Györgyöt és Locsmándi Miklóst, 2002. december 31-ig pedig kinevezi Szinetár Miklóst megbízott főigazgatónak.

2002. október elején a minisztérium bejelenti, az Operaházban a továbbiakban ismét egyszemélyi a vezetés. A főigazgatói pályázatra négyen jelentkeznek, közülük három – Dékány Endre zeneszerző, Marton Éva operaénekes és Szinetár Miklós – járul hozzá neve nyilvánosságra hozatalához.