Emma

Szinetár az Opera élén

2002.12.13. 00:00

Programkereső

Négy évre nevezték ki az eddigi megbízott főigazgatót Titkos szavazással 10-2 arányban Szinetár Miklóst javasolta a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatójának a 12 tagú szakmai bizottság, amelyet Görgey Gábor kulturális miniszter elfogadott, és bejelentette: 2003. január 1-jétől négy évre az eddigi megbízott főigazgatót nevezi ki a Magyar Állami Operaház élére. A bírálóbizottság a döntésben különösen fontosnak tartotta Szinetár pályázatában az utódneveléssel kapcsolatos elképzelését, mely szerint legfontosabb feladatának „a folyamatosságot és megújulást egyaránt biztosító utódlás előkészítését” tartja.

Ismeretes: az októberben kiírt pályázatra összesen négyen adtak be pályaművet, közülük hárman – Dékány Endre zeneszerző, Marton Éva opera-énekesnő és Szinetár Miklós – járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalára. A Görgey Gábor által felkért bírálóbizottság tagja volt Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács elnöke, Rotter Oszkár, az Operaház szakszervezetének vezetője, Rozsos István, a dalszínház közalkalmazotti tanácsának elnöke, Harsányi László közgazdász, Kincses Veronika és Molnár András operaénekes, Szirtes György, az Operaház nyugalmazott igazgatóhelyettese, Batta András zenekritikus, Fekete Gyula zeneszerző, Seregi László koreográfus, Kovács László, a Rádiózenekar vezető karmestere és Schneider Márta, a művészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkára.

– Nagy nyomás nehezedett rám a társulat részéről is, hogy pályázzak, bár tisztában vagyok azzal, hogy ez nem elsősorban a személyemnek szól, hanem annak az óhajnak, hogy az elmúlt év drámai fejleményei után végre nyugalom legyen a házban – válaszolta érdeklődésünkre az eredmény ismeretében Szinetár Miklós. Mint elmondta, előtte kikérte a Magyar Állami Operaház 20 tagú igazgatóságának a véleményét, mely – annak ellenére, hogy nyolc tagja az előző vezetőség idején került be – egyhangúlag támogatta. Reményei szerint most sikerül majd megvalósítania azokat a terveiket, amelyeket korábban pénz hiányában nem tudott.

Marton Éva nevében férje, Marton Zoltán lapunknak csak annyit mondott: gratulálnak az új főigazgatónak, remélik, hogy „éppen olyan aktívan dolgozik majd négy éven keresztül, mint azt az elmúlt hónapokban tette, és azzal, hogy Marton Éva pályázott, talán pár ötlettel sikerült hozzájárulnia az Operaház távlati megújulásához”.