Csilla, Noémi

A Kirov balett is fellép

2002.12.16. 00:00

Programkereső

Nikolaus Harnoncourt vezényli az újévi koncertet Nekem édes mindegy, hogy először vagy másodszor vezénylem az újévi koncertet – és különben is, ha egy szimfóniát harmincadszor dirigálok, az esemény nekem akkor is elsődleges – hárítja el Nikolaus Harnoncourt sajtóértekezletén a záporozó kérdéseket. És aki ezt a muzsikust ismeri, az tudja, hogy képes megismételni a két évvel ezelőtti meglepetéseket: akkor a Radetzky-induló ősváltozatával – és a tapsolástól való tartózkodás kérésével – döbbentette meg közönségét.

Újdonságokat most is kínál. Az újévi koncerten most először csendülnek majd fel Brahms-művek – mégpedig a Magyar táncok. És miért is térne el Harnoncourt éppen most attól a szokásától, hogy a zeneszerzők eredeti kompozícióját választja: ami Brahmsot illeti, egy hagyatékban rábukkant egy olyan, még soha nem publikált kézírásos partitúrára, amelynek hangszerelése más, mint a ma játszott változatoké. Mielőtt még a hagyománytisztelő osztrákok felhördülnének, Clemens Hellberg, a Bécsi Filharmonikusok vezetője hozzáteszi: persze az újévi koncert a Strauss-dinasztia és Joseph Lanner emléke előtt tiszteleg – de hát ez nem zárja ki, hogy más szerzők művei is bekerüljenek a programba. Először csendül fel például Weber Felhívás keringőre című zongoradarabja Berlioz hangszerelésében – ennek más újdonsága is van: Harnoncourt még soha nem vezényelt Berlioz-művet.

A televíziós közvetítés – több mint 40 országra, 65 millió nézőre számítanak Bécsben – további csemegéket kínál a nézőknek, talán kárpótlásként amiatt, hogy nem jutottak be a Musikverein aranytermébe. A koncert jegyeit az év első hónapjaiban az utolsó darabig eladták. A balettbetéteket az idén szentpétervári vendégek táncolják (a bécsi operabalett társulata mellett). A Kirov balett ősszel hatalmas sikerrel vendégszerepelt St. Pöltenben, majd a 2003-as európai kulturális fővárosba, Grazba utazott és ott, az Eggenberg-kastély patinás termeiben vették fel az újévi koncert táncbetéteit. Johann Strauss koronázási keringőihez Borisz Ejfman készítette a koreográfiát. Ejfman jelenleg a legismertebb orosz koreográfus, 1977-ben alapított saját társulatával eleinte csak hazájában, de 1987-től, egy párizsi fellépés után már világszerte sikereket arat, New Yorkban is otthon van.

Harnoncourt a zeneértő és igencsak kényes ízlésű osztrák közönség egyik kedvelt karmestere: osztráknak tekintik, mert ugyan Berlinben született, ám Grazban nevelkedett és a bécsi konzervatóriumban tanult, majd 1952 és 1969 között a bécsi szimfonikusok csellistája volt. Nemcsak szakmai kvalitásai, hanem humora, szerénysége miatt is kedvelik. Két évvel ezelőtt a bécsiek még jobban „beleszerettek” a minden sztárallűrtől mentes Harnoncourtba, pedig az újévi koncert nem olyan könnyű ügy, mint ahogy azt a műfaj sejtteti. A szakma és a közönség igencsak kritikusan figyeli, mit hoz ki egy-egy karmester a megszokott muzsikából. Igaz, a hangversenyről készített CD-ket és videókat többnyire szívesen vásárolják – Harnoncourt e téren is csúcsot javított két éve. Ilyen gyorsan kevés komolyzenei felvétel érte el az aranylemez-besorolást. Az idén, tíz év szünet után ismét a Deutsche Gramophon rögzíti a hangversenyt. Harnoncourtot eredetileg életre szóló szerződés kötötte a Teldechez, ez azonban az idén nyáron felbomlott, amikor a cég az utolsó pillanatban törölte Bruckner 9. Szimfóniájának felvételét. A Deutsche Gramophon már hat nappal a koncert után kihozza a CD-t. És már most tudni, hogy jövőre Ricardo Muti lesz a karmester.