György

Békés-tarhosi emlékkönyv

2002.12.16. 00:00

Programkereső

Huszonöt esztendő dicsőséges krónikája

Békés-tarhoson 1946–47-ben megszületett Magyarország első állami ének-zenei általános iskolája. Az Énekiskola – amelyet Gulyás György álmodott meg – zeneszerető, fejlett erkölcsű, mélyen érző és gondolkodó embereket bocsátott útnak – ámde felső utasításra 1954-ben egyik pillanatról a másikra bezárták. Kodály Zoltán többször ellátogatott Tarhosra, s elismerte a zenepedagógiai eredményeket.

Az iskolaalapító Gulyás György a nagy kudarcot győzelemmé formálta át. Megalapította – többek között – a Debreceni Zeneművészeti Szakközépiskola leánykarát, a Kodály Kórust hivatásos együttessé alakította, életre hívta a Debreceni Nemzetközi Kórusversenyt, és Ferencsik János biztatására 1976-ban elindította a Békés-tarhosi Zenei Napok rendezvénysorozatát.

Az azóta eltelt negyedszázad krónikája olvasható a Békés-tarhosi Zenei Napok – nyitott könyv 1976-tól című kötetben. Bemutatkoznak benne a rendezvények pillérei: a baráti kör, a karvezetői mesterkurzus, a vonószenekari tábor, a szakközépiskolai zongoraverseny, a nemzetközi kürtkurzus, a fuvolakurzus, a Szép magyar beszéd tanári továbbképző tanfolyam és a kőrösi nyári akadémia ének-zenei szekciója. A nagyszerű, példaértékű tarhosi múlt eleven tovább éléséről ad számot az emlékkönyv, benne sok-sok emlékidézéssel, elbűvölő fotográfiákkal-csoportképekkel.