Zita, Mariann

A múlt és a jövő táncrapszódiája

2002.12.19. 00:00

Programkereső

Csütörtök este, a Nemzeti Színházban lesz a Magyar Fesztivál Balett és a Rajkó Zenekar közös színpadi műve, a Romantiáda című táncrapszódia ősbemutatója. Az előadás koreográfus-rendezőjét, Markó Ivánt és a zenekar igazgatóját, Gerendási Istvánt kérdeztük a produkció részleteiről.

"Valamikor a nyolcvanas években, a Kis Buda étteremben volt egy prímás, aki épp oly nagyszerűen játszott Bachot, mint magyarnótát” – meséli Markó Iván. "Már akkor foglalkoztatott a gondolat, hogy mi ketten csináljunk egy közös előadást, de ez végül nem jöhetett létre. Eltelt tizenöt-húsz év, s aztán tavasszal kaptam egy telefont a Rajkó Zenekartól, hogy nem lenne-e kedvem velük dolgozni. Elmentem a Rottenbiller utcai próbatermükbe, hallgattam őket, ahogyan Lisztet, Bartókot, Kodályt játszottak, s ez szavakkal leírhatatlan, fantasztikus élmény volt.” Ebből az élményből is táplálkozik a Romantiáda, amelynek ma este lesz a bemutatója a Nemzeti Színházban.

A Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett és a Rajkó Zenekar közös produkciójának műfaji meghatározása: táncrapszódia. Markó szerint ez elsősorban a "szenvedélyes csapongásra” utal, s az előadás a költészetből leginkább az óda műfajával rokonítható. A roma folklórra közvetlen formában sem a mozdulatok és gesztusok, sem Berzsenyi Krisztina jelmezei nem utalnak. "Az expresszionista táncnyelv segítségével igyekszem megjeleníteni, újra megfogalmazni a szabadságvágyat, a félelmet, a küzdelmet, az útkeresést, a roma közösség múltját, jelenét s talán jövőjét is. Mint minden koreográfiámban, most is az emberséget keresem. Nem a tánc érdekel, hanem maga az ember” – mondja Markó Iván. A Romantiáda zenéjét Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Reményi Ede kompozíciói mellett – amelyeket a Rajkó Zenekar, illetve a Budapesti Ifjúsági Kórus szólaltat meg – Ravi Shankar és Yehudi Menuhin közös improvizációi alkotják. Az indiai muzsika egyrészt a cigányság gyökereire utal, másrészt érzelmileg is közel áll Markó Ivánhoz. "Huszonöt évvel ezelőtt, akkori főnökömtől, Maurice Bejart-tól kaptam meg Menuhin és Shankar közös lemezét. Később elmentem Indiába, ahol személyesen megismerkedhettem Ravi Shankarral és családjával, és csináltam is egy Shankar-darabot, Az ígéret földje címmel” – mondja.

"Az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Rajkó Zenekar nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy együtt dolgozhat Markó Ivánnal” – vallja Gerendási István, az együttes igazgatója. "A zenekar művészetét világszerte elismerik, itthon viszont továbbra sem kapja meg azt a megbecsülést, amit megérdemelne. Minden egyes új produkciónkkal azt szeretnénk bizonyítani, hogy ez a zene semmivel sem alacsonyabb rendű, mint más műfajok.” Idén már a Budapest Klezmer Banddel közösen is színpadra léptek: a kongresszusi központban Jávori Ferenc Klezmer rapszódiáját játszották el, nagy sikerrel. December 23-án és 26-án a Rajkó Zenekar lesz a főszereplője a hagyományos operaházi karácsonyi hegedűgálának, amelynek idei házigazdája Markó Iván, s amelyen többek között a Magyar Fesztivál Balett is fellép. A 26-ai koncertet a nemzetközi tévéközvetítés révén világszerte 200 millióan kísérhetik figyelemmel.