Csilla, Noémi

A BMC kiadó dzsesszkarácsonya

2002.12.20. 00:00

Programkereső

BMC Music X-Mas címmel karácsonyi dzsesszkoncertet rendeznek szombaton a Fonó Budai Zeneházban. Az esten a BMC Records hanglemezkiadó művészei – Balázs Elemér Group, László Attila Band, Gadó Gábor Quartet – lépnek színpadra. Ugyancsak a BMC-nél jelent meg a közelmúltban Winand Gábor dzsesszénekes Corners of my Mind című szólólemeze, amely Franciaországban óriási sikert aratott.

"Az elmúlt években jelentősen átalakult és nehéz helyzetbe került a hanglemezkiadás” – mondja Gőz László, a BMC Records igazgatója. "Az eladott példányok száma csökken, egyre több az illegális másolat. Néhány európai független kiadó – köztük a kortárszenében és dzsesszben hosszú ideje kimagasló német ECM – felismerte, hogy a korábbinál sokkal fontosabb szerepe van a nyilvánosságnak: annak, hogy a megjelent kiadványokat a közönség koncerteken is megismerje, személyesen találkozzon a művészekkel.” Az ugyancsak kortárszenére és dzsesszre szakosodott magyar kiadó ezért indította saját koncertjeit: a tavaszi BMC Music Flasht a Millenárison, a nyári BMC-dzsesszestek fesztivált a Közraktár utcai Duna-parton rendezték, míg a mostani Music X-masnak a Fonó Budai Zeneház ad otthont.

A szombat esti koncerten a Balázs Elemér Group, a László Attila Band és a Gadó Gábor Quartet lép színpadra. A gitáros-zeneszerző László Attila együttesének Once Upon A Time című lemeze alig néhány hete látott napvilágot a BMC-nél. A CD-n a László Attila Band állandó tagjai – Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár), Szendőfi Péter (dob), Horváth Kornél (ütőhangszerek) – mellett a nemzetközi hírű amerikai dobos, Tommy Campbell, valamint Lantos Zoltán (hegedű), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Szabó Béla (oboa), Lakatos György (fagott) és a Danubia Szimfonikus Zenekar játéka is hallható. Ugyancsak a közelmúltban jelent meg a Párizsban élő magyar gitáros, Gadó Gábor kvartettjének Orthodoxia című albuma. Az új lemezt Gadó francia muzsikusokkal – Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő), Joe Quitke (dob) – készítette. A Balázs Elemér Group – amelyben a dobos-zenekarvezető Balázs Elemér mellett Balázs József zongorázik, Szandai Mátyás bőgőzik, Juhász Gábor gitározik, Dés András ütőhangszereken játszik, Czerovszky Henriett és Winand Gábor énekel – tavasszal adta ki legutóbbi lemezét (Around the World). Januárban újra stúdióba vonulnak, s a felvételeken ott lesz velük az ugyancsak világhírű amerikai szaxofonos, Charlie Mariano is.

Gőz Lászlótól megtudtuk: a BMC Records egy másik új kiadványa, Winand Gábor dzsesszénekes Corners of my Mind című szólólemeze a közelmúltban nagy sikert aratott Franciaországban. A Jazzman című francia szaklap kritikusát "sokkolta” az új CD: Winand megkapta a legkiválóbbaknak járó, évente csak néhányszor odaítélt "Choc” elismerést, és a Corners of my Mind bekerült az idei év tizenöt legjobb lemeze közé. A Jazzman díját Winand december elején, ünnepélyes keretek között vehette át Párizsban. A BMC Records egyébként is sikeres a francia piacon: Gadó Gábor lemezei, Archie Shepp és Dresch Mihály kvartettjének közös CD-je (Hungarian Bebop), illetve a magyar Off Course és Eric Truffaz közös albuma iránt is egyre nagyobb az érdeklődés.