Emma

Karácsonyi Mozart-est a Zeneakadémián

2002.12.23. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a salzburgi mester műveiből összeállított hangversennyel ünnepli a Karácsonyt: december 23-án igazi ünnepi hangulatú estén vehetnek részt a komolyzene rajongói a Zeneakadémián.
b85e6e98-963f-41ee-a097-dc2992ffe528

A együttes Kocsis Zoltán vezényletével és – idősebb pályatársai és a nemzetközi sajtó által az utóbbi idők egyik legtehetségesebb hegedűművészének titulált – Baráti Kristóf közreműködésével négy Mozart-művet játszik el karácsony előestéjén. A koncerten elsőként a c-moll szerenád csendül fel, mely szokatlan hangnemével, gyakran drámai, szenvedélyes, vívódásokkal teli, határozott egyéniségével elsöprő lendületet ad a hangversenynek. A szerenádot a kicsit könnyedebb G-dúr hegedűverseny követi, ahol különféle stilizált táncok, közöttük kifejezetten népies dallamok – például egy musette – változatos beépítése már nyugodtan nevezhető a zeneszerző egyik mesterművének.

A szünet után előbb az itáliai hangulatú D-dúr divertimentót, majd a kifejezetten Prágának komponált, szokatlan módon csupán három tételes D-dúr (Prágai) szimfóniát hallhatjuk, melyben a sötétség és a fájdalom, illetve a jellegzetes mozarti életöröm, a ragyogás, a pompa, a vidámság ellentéte tárul elénk egy letisztult, elmélyült, gyönyörűen kidolgozott alkotásban. Az előadást Baráti Kristóf 1690-es Matteo Gofriller-féle mesterhegedűje teszi még tündökletesebbé.