Fülöp, Evelin

A Dresch kvartett bevette Párizst

2003.01.16. 00:00

Programkereső

Különleges zenei eseménnyel, Dresch Mihály és együttese dzsesszkoncertjével nyitotta meg szerda este idei kulturális évadját a Párizsi Magyar Intézet. A hét végén két újabb koncertet ad a Dresch kvartett Párizs egyik legrangosabb dzsesszklubjában: az esemény érdekességét az adja, hogy fellépéseken Archie Shepp híres dzsesszművésszel közösen készített, Hungarian Bebop című lemezüket adják elő élőben, az amerikai zenész

A Bonaparte utcai palotában Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma politikai államtitkára köszöntötte az alkalomból az est közönségét. A formabontó újévi koncerten jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és a Párizsban tárgyaló parlamenti delegáció tagjai, eljött Benoit Paumier, a francia kulturális tárca helyettes vezetője.

Dresch Mihály, a magyar dzsesszvilág egyik kiemelkedő művésze és zenésztársai – Kovács Ferenc hegedűn és trombitán, Szandai Mátyás bőgőn, Baló István a doboknál – ritka élményt nyújtó produkcióval tették emlékezetessé az évadnyitót. Az autentikus erdélyi népzenét a dzsessz nyelvére átültető, mágikus hangzású előadásban vendégként fellépett Balogh Kálmán cimbalomművész is.

A Dresch kvartett a hét végén újabb két koncertet ad Párizs egyik legrangosabb dzsesszklubjában, a New Morningban. A pénteki és szombati fellépést rendkívüli érdeklődés előzi meg, az esten ugyanis Archie Shepp híres dzsesszművésszel közösen készített, Hungarian Bebop című lemezüket adják elő élőben, az amerikai zenész közreműködésével.