Orbán

Operabál francia színekben

2003.01.16. 00:00

Programkereső

Más és más zenei körítés, más-más nemzet művészetének atmoszférája

Esetenként más és más zenei körítés, más-más nemzet művészetének atmoszférája jegyében szervezték meg a hagyományos Operabált. Az idén nyolcadik alkalommal, a hamvazószerdát megelőző szombaton, azaz március 1-jén sorra kerülő farsangi mulatság francia színekben zajlik. Mint Korcsmáros Péter operaénekes, az Operabál Szervező Iroda igazgatója ismertette, a bálok bálja attól a legrangosabb, hogy Ferencz József az Ybl-palota létrehozása előtt kikötötte, akkor ad 2000 aranyat a ház fölhúzására, ha a párizsi operabál mintájára, nagyszabású táncmulatság rendezésére is alkalmas helyszínként építik föl. Évente ez az egyetlen bál az Operában, melyen a színpad és a nézőtér letakarásával Európa legnagyobb (mintegy 1000 négyzetméteres) táncparkettje születik meg.
Dominique de Combles de Nayves, Franciaország magyarországi nagykövete, a bál egyik védnöke jelezte, mint EU-tagország képviselője örvendetesnek tartja, hogy a magyarországi operabál idén francia műsorral lép elő. Egyúttal szólt az idei magyarországi francia kulturális évadról is, melyet a 2001-es franciaországi magyar évad viszonzásaként szerveznek. Igen sok magyar városra terjed majd ki a szezon műsora, mely átfogja a művészetek megannyi ágát, a zene, a tánc, a film szemléjétől a nagyszabású képzőművészeti kiállításig.
Az Operabál műsorának fókuszában a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából Berlioz zenéje áll. A vendégeket este 8 órakor az Amaryllis Quartett régi francia muzsikával fogadja, majd 9 órakor, a Himnusz elhangzása után, Berlioz Faust elkárhozása című művéből csendül föl a népszerű Rákóczi-induló, melynek ütemére kezdetét veszi a nyitótánc, az első bálozók és a Bolyai János Katonai Főiskola tiszti növendékeinek előadásában. „Az év hangja” titulust idén a zsűri Gál Erikának és Keszei Borinak ítélte, miután az Operaház repertoárját végigmazsolázta. A két fiatal művésznő díját a bál fő támogatója, az informatika és kommunikáció határán működő T-Systems állta. A közönség a báli teremben francia operák éneklése közben ismerheti meg a díjazottakat. Ezt követően Román Sándor koreográfiájára kerül sor az ExperiDance előadásában, melyet Condé herceg híres udvarmestere – a följegyzések jóvoltából fönnmaradt – látványos mulatságainak ihletésére készített, kizárólag erre az alkalomra. A vendégek az Operaház zenészeiből alakult operabáli nagyzenekar keringőinek, polkáinak és az alkalomhoz illő francianégyeseknek a muzsikájára rophatják kedvük szerint virradatig. Az Alles Waltzerhez a zenei hátteret Berlioz Fantasztikus Szimfóniájának Bál tétele szolgáltatja. Éjfélkor az Operaház táncosai kánkánt járnak az Offenbach Orpheus az alvilágban zenéjére.
Azok sem maradnak szórakozás nélkül, akik a táncparkett helyett a kávéházat választják: francia ihletésű koktélok várják az ínyencebb italozókat, miközben a Babos Band húzza. Az aulában az Old Sámson, illetve a Bonny and Clyde duó szórakoztatja a közönséget.
A nemes borválasztékot Kalla Kálmánnak, a sokszorosan bizonyított mesterszakácsnak a franciás ízeket ételkreációkba foglaló menüjéhez válogatták. Remélhetőleg ízleni fog a bál nem mindennapi sztárvendégének, Catherine Deneuve-nek és az olyan díszvendégeknek is, mint Madame Chirac, Jürgen Köppen, Barron Guy de Rotschild, nem szólva a magyar kormány tagjairól.