Hella

Művész csak számlakönyvvel

2003.01.17. 00:00

Programkereső

Csak számla ellenében kaphatják meg jogdíjukat január 1-jétől a szerzők, mert az áfatörvény módosítása miatt megszűnt a szerzői jogdíj áfamentessége. Kardos Gyula, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület gazdasági igazgatója elmondta: az új szabályozás értelmében csak az adószámmal bíró szerzőknek és jogutódoknak tudnak jogdíjat fizetni, szabályszerűen kibocsátott számla ellenében.

Ha a szerző éves jövedelme nem éri el a kétmillió forintot, alanyi adómentességet választhat, vagyis nem kell áfát fizetnie, de a számla kibocsátásához akkor is szükség van az adószámra. Akkor is kell új, önálló tevékenységet folytató magánszemélyt illető adószámot kérni, ha a szerzőnek már van egy társasági formában működő vállalkozása (például betéti társasága), és a cégnek már van adószáma.

Szerzői jogdíj nemcsak a mű első megjelenésekor vagy előadásakor jár az alkotónak, hanem a hang-, film- vagy videofelvétel későbbi bemutatásakor, rádiós vagy televíziós sugárzásakor, az interneten való közreadásakor is. A jogdíjat a nyilvánosság minden formája után meg kell fizetni: az étteremben a vendég fülébe húzott zeneszám vagy a bevásárlóközpontban szóló halk háttérzene is jogköteles. Az ilyen úgynevezett kisjogos összegek megszerzésében van a szerzők segítségére az Artisjus.

Az egyesület az elmúlt hetekben ötezer ügyfelét írásban tájékoztatta a teendőkről, munkatársaikat azonban még így is naponta többtucatnyian keresik meg segítséget kérve, mert nem tudják, mit kell tenniük, hogy továbbra is megkapják az őket illető jogdíjat. Az előadóművészek, megrendelésre alkotó zeneszerzők, lapoknak is dolgozó írók már régen hozzászoktak, hogy számlakönyvet használjanak. Annál több problémát okoz az új szabályozás a – sokszor idős – jogutódoknak, akiknek eddig nem kellett ilyesmivel bíbelődniük.