Hella

A Fesztiválzenekart dicséri az amerikai sajtó

2003.01.23. 00:00

Programkereső

Az amerikai újságok a legnagyobb elismerés hangján számolnak be a Budapesti Fesztiválzenekar tegnap véget ért kéthetes amerikai turnéjáról. A zenekar tíz koncertet adott többek között Floridában, New Yorkban, és Washingtonban.
aef595e3-f417-4126-b8b2-9a3f29281cf1

A floridai hangversenyekről beszámoló kritikák egybehangzóan kiemelik nem véletlen, hogy Fischer Iván zenekarát a világ legkiválóbb együttesei között tartják számon.

Amerika vezető napilapja, a New York Times már a Fesztiválzenekar két Carnagie Hall-beli koncertje előtt nagy interjút jelentett meg Fischer Ivánnal, majd január 20-i számában az USA egyik legtekintélyesebb kritikusa Paul Griffiths részletes elemzést közölt a két hangversenyről. „Hatalmas, erőteljes és szépséges – ezek a szavak jutottak eszünkbe a Budapesti Fesztiválzenekar és zeneigazgatója Fischer Iván szerdai és csütörtöki koncertjei után a Carnagie Hall-ban. (…) Minden hangszer minden egyes hangját hallani lehetett ebben a szépséges előadásban, amihez hihetetlen érzék párosult az árnyalatok, színek és a jelentések iránt. Ez a minőség azt bizonyította, hogy a muzsikusok tökéletes együttjátékra törekszenek olyan eltökéltséggel, ami csak akkor lehetséges, ha olyan karmesterrel dolgoznak, akinek odaadása nem kisebb, mint az övék. (…) Az eredmény az együttjáték olyan fokú érettsége és energiája, amelyet ma egyedül a Kirov Zenekar és Valerij Gergiev képvisel.

Az amerikai főváros világhírű koncert-termében a Kennedy Központban adott hangversenyről a Washington Post „Felemelő Liszt előadás” címmel számol be. A kritikus bevallja, hogy korábban nem rajongott Liszt olykor hatásvadász elemektől sem tartózkodó stílusáért, de a Fesztiválzenekar produkciója előtt neki is fejet kellett hajtania. „Micsoda gazdag, káprázatos előadást hallhattunk Fischer csapatától, akár a fafúvósok fényes tisztaságára gondolunk, akár a rezek erőteljes, de sohasem erőszakos koráljaira vagy a vonósok melegségére, amelyek mint ha csupa közösségbe fonott szólistából álltak volna, akik a közös ügynek rendelik alá sztár voltukat.”

A turné sikerét mutatja, hogy a floridai Miami-ban 2005-ben nyíló új koncertterem felajánlotta Fischer Ivánnal és zenekarának egy évenkénti kéthetes saját fesztivál rendezésének lehetőségét, a Carnagie Hall azonnal újabb vendégszereplésre hívta meg a zenekart, a Columbia Artists ügynökség pedig azonnal újabb turnéra szerette volna lekötni a BFZ-t, bár ennek az együttes nemzetközi kötelezettségei miatt legkorábban 2005/2006-ban tud csak eleget tenni.