Konstantin

A Fesztiválzenekar amerikai sikere

2003.01.27. 00:00

Programkereső

Vezető amerikai lapokban jelentek meg méltató kritikák a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) tengerentúli koncertkörútjáról.

A New York Times kritikusa "hatalmas, erőteljes és szépséges előadásról" ír a BFZ Carnegie Hallban tartott koncertjei után. "Az eredmény a közös játék olyan fokú érettsége, amit ma rajtuk kívül egyedül a Kirov Zenekar és Valerij Gergiev képvisel" - fogalmaz a recenzió. A Kennedy Centerben adott hangversenyről a Washington Post "Felemelő Liszt-előadás" címmel számolt be. "Micsoda gazdag, káprázatos előadást hallhattunk Fischer csapatától. Mintha csupa közösségbe fonódott szólistából álltak volna." Körner Tamás igazgató szerint a turné sikerét mutatja, hogy a Miamiban 2005-ben nyíló új koncertterem felajánlotta a zenekarnak egy évenkénti, kéthetes saját fesztivál rendezésének lehetőségét, a Carnegie Hall újabb vendégszereplésre hívta meg őket, a Columbia Artists ügynökség pedig újabb turnéra szerette volna lekötni a BFZ-t, bár ennek legkorábban 2005/2006-ban tudnak eleget tenni.
A BFZ ma és holnap a Zeneakadémián lép fel: Kristjan JŠrvi vezényletével, Alexander Toradze közreműködésével Hindemith, Prokofjev és Rahmanyinov műveit játsszák. Az együttes - a múlt héten kirobbant sajtóvitára reagálva - közleményben tiltakozik "a Fischer Iván zeneigazgató ellen folyó méltatlan rágalomhadjárat ellen. Az igazság ugyanis az, hogy abban az interjúban, amit Fischer Iván adott a New York Timesnak, egyetlen szóval sem említette sem a Nemzeti Filharmonikusok, sem Kocsis Zoltán nevét. Felháborítónak tartjuk, hogy a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöksége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének nyílt levele megtévesztette a közvéleményt" - fogalmaz a közlemény.