Sándor, Ede

Durkó Péter zeneszerző elismerése

2003.01.28. 00:00

Programkereső

Kettősverseny című művével Durkó Péter érdemelte ki a negyedik alkalommal kiadott Istvánffy Benedek-díjat. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete által alapított elismerést ma 17 órakor adja át Hollós Máté elnök az egyesület Vörösmarty téri székhelyén.

Négy éve alapította a Magyar Zeneszerzők Egyesülete a tizennyolcadik században élt és az első magyar klasszikus zeneszerzőként számon tartott Istvánffy Benedekről elnevezett díjat, a negyvenévesnél fiatalabb komponisták ősbemutatóként elhangzott műveinek elismerésére. Durkó Péter a nyolc pályamunka közül Istvánffy Benedek-díjasnak ítélt Kettősversenyét 2001-ben komponálta. A darab ősbemutatóját 2002 októberében tartották a Zeneakadémián.
Durkó Péter muzsikus család sarja, édesapja Durkó Zsolt zeneszerző, édesanyja Gerencsér Rita zenetörténész. A harmincéves zeneszerző a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott tanulmányokat.
Zeneszerzői diplomáját 1997-ben kapta meg, miközben már egy éve a párizsi Conservatoire növendéke is volt. Posztgraduális stúdiumokat folytatott a londoni Királyi Zeneakadémián.
Szokolay Sándor zeneszerző tavaly Durkó Pétert nevezte meg a Corvin-lánc ösztöndíjasaként. A Magyar Köztársaság által adományozott ösztöndíjat a komponista oratórium alkotására fordítja.